— De har fått problemer i løpet av formiddagen og tok kontakt med politiet i 11.30-tiden, sier førstebetjent Per Andreassen hos Sysselmannen på Svalbard til NRK.

På grunn av mildvær har de gått igjennom snøen med de to skuterne de har med. Røde Kors måtte lørdag kveld avbryte redningsaksjonen, og nå vurderer politiet andre muligheter. Ifølge Svalbardposten er faren og de to guttene utenlandske statsborgere.

Skulle snu

— Det er veldig vanskelig føre, med mildvær, slik at de har gått gjennom snøen. De er ikke utstyrt for å være ute i natt, og de begynner å bli våte og kalde, sier Andreassen.

Da følget ringte Sysselmannen tidligere lørdag, ble de enige om at de skulle returnere til Barentsburg. Senere ringte de tilbake og fortalte at de ikke kunne snu fordi de hadde kjørt seg fast.

Politiet forsøker lørdag kveld å komme i kontakt med et følge som skal være på ei hytte fire kilometer unna de savnede. De tre savnede har telefon, men begynner å gå tom for batteri.

Nytt flyforsøk

— Vi skal også gjøre et nytt forsøk på å sende inn et helikopter med to snøskutere og to sleder, og sette dem ned så nær som mulig. Det er også snakk om å bruke en beltevogn, sier sysselmannsbetjent Sidsel Svarstad til NTB.

Sikten er svært dårlig, og snøen er råtten. Svarstad regner likevel med at det skal gå bra. Temperaturen er rundt null grader, og de tre er blitt bedt om å holde seg der de er til det kommer hjelp.

— De er ved godt mot, men er våte og kalde, sier Per Andreassen.