Den svenske familien ble nødt til å søke ly i en plankebu uten oppvarming da de kjørte seg fast mellom Barentsburg og Longyearbyen.

Redningsmannskapene hadde en stund problemer med å ta seg frem til dem på grunn av tåke og vanskelige snøforhold.

— Det var en skuterpatrulje som til slutt nådde frem rundt klokken 23.45, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen til NTB.

Varme og mat

Faren og de to sønnene på elleve og tyve år var våte og kalde, men ellers i god behold. De ble tatt med til en annen hytte i området. Der er det både lege, medisiner, varme og mat, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge til NRK.

Familien fikk problemer lørdag formiddag og tok kontakt med politiet i 11.30-tiden. De ble da enige om at de skulle returnere til Barentsburg. Senere ringte de tilbake og fortalte at de ikke kunne snu fordi de hadde kjørt seg fast.

**Les også:

Far og sønner i god behold på Svalbard**

Kunne ikke fly

Mildværet gjorde at de gikk igjennom snøen med de to skuterne sine. Det samme problemet hadde redningsmannskapene fra Røde Kors, som måtte gjøre vendereis med sine skutere.

Sysselmannens helikopter har ikke kunnet fly på grunn av tåke, og en beltevogn som sto klar like ved Longyearbyen, hadde også for dårlig sikt.

Natt til lørdag var en beltevogn på vei til den oppvarmede hytten med de svenske turistene. Det vil bli vurdert om den skal ta dem med tilbake til Longyearbyen, opplyser sysselmannsførstebetjent Andreassen.

Det skal aldri ha vært fare for livet til de tre, siden temperaturen ligger rundt null grader.