Blant finanspolitikere i Stortinget er det atskillig forundring over at Kjell Magne Bondevik har gått med på å overlate det viktigste og mest prestisjetunge komitevervet i Stortinget til Frp.

Det har gjennom lang tid vært praksis at lederen for finanskomiteen tilhører regjeringspartiene. Ifølge opposisjonen gir ledervervet i finanskomiteen større politisk makt til Fremskrittspartiet enn det noen gang har hatt.

Men bak sitter Hagen

Som leder av komiteen får Siv Jensen (32) hovedrollen når de årlige budsjettene skal loses gjennom i nasjonalforsamlingen.

Hun spiller svært godt på lag med Carl I. Hagen som først og fremst har finanspolitikk som spesialinteresse, ikke minst fra de årene han selv var med i finanskomiteen.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF) prøver for sin del å dempe inntrykket av at Frp nå får så mye mer makt over regjeringens økonomiske politikk. Sørfonn blir KrFs nye fraksjonsleder og finanspolitiske talsmann i Stortinget.

— Kom litt uventet på meg

Men han legger ikke skjul på en viss overraskelse over det som er skjedd:

— Det kom jo litt uventet på meg, da jeg fikk vite at Jensen skal overta ledervervet. Men jeg legger ikke noe negativt i det, det blir bare en noe annen måte for oss andre å arbeide på. Det behøver ikke nødvendigvis bli problemer.

Men det blir selvsagt ikke den samme tette kontakten med Finansdepartementet som det ville ha blitt med en leder fra et av regjeringspartiene, sier Sørfonn til Bergens Tidende.

Nektet å tro det

Ranveig Frøiland (Ap) ser også ut til å bli medlem av finanskomiteen igjen. Hun er ikke det minste i tvil om at Frp heretter blir en del av regjeringens faste parlamentariske grunnlag.

— Nå har jo Bondevik og hans folk invitert Frp til å gjøre jobben med budsjettet her. Da jeg hørte dette torsdag kveld, nektet jeg å tro at det var sant. Ingen må heller være det minste i tvil om at Carl I. Hagen heretter kommer til å bli den reelle leder av finanskomiteen, mener Frøiland.

Lie: Små problemer

Lars Gunnar Lie, som var leder i komiteen under den forrige Bondevik-regjeringen, sier i en kommentar at han for sin del ser små problemer ved at Frp overtar.

— Jeg var med på budsjettmøtene med regjeringen på Halvorsbøle, men det vil selvsagt ikke være naturlig for Siv Jensen, sier Lie.

Gode skussmål

Både Lie og Sørfonn gir Jensen de beste skussmål som kollega i finanskomiteen gjennom flere år. Sørfonn sier det slik:

— Hun er lett å samarbeide med, er ryddig, og dessuten en dyktig debattant. Jeg mener bestemt at hun har gode personlige egenskaper for å overta, legger han til.

For Høyre blir den uventede situasjonen med Jensen i førersetet litt av en nøtt. Som det største regjeringspartiet må det stille erfarne folk i komiteen.

Børge Brende så en stund ut til å være utpekt som komiteleder. Det blir nesten umulig for Høyre å unnvære ham som den fremste finanspolitiske talsmannen etter dette.

TOPPJOBB: Siv Jensen (Frp) blir leder for finanskomiteen på Stortinget. Dermed får Carl I. Hagen og Frp et nakketak på kommende finansminister Per-Kristian Foss når budsjettene skal vedtas. FOTO: THOMAS BJØRNFLATEN/SCANPIX