I går ble den første av de fem nye fregattene sjøsatt. For de to vordende skipssjefene og helikopterskvadronsjef Ingvild Jenshus ble det et følelsesladet øyeblikk.

— Vi er privilegerte som har fått disse sjefsjobbene, sier trioen.

De tenker ikke over at de får kommandoen over så store verdier.

— Vi tenker først og fremst på jobben vi er satt til å gjøre, sier Hans Petter Midttun.

Han blir sjef på den andre fregatten, KNM «Roald Amundsen». Hallvard Flesland får kommandoen på KNM «Fridtjof Nansen» som forlot beddingen på Izar-verftet i Ferrol i går ettermiddag.

— Ydmykhet, stolthet og kjærlighet er stikkordene for oppdraget vi er blitt tildelt. De nye fregattene er rett og slett til å bli forelsket i. Det er en spansk dame med vakre linjer, sier de to kommandørkapteinene.

De to bergenserne har lang fartstid fra de gamle fregattene som snart får avløsning.

— Heldigvis får vi med oss svært mange fra mannskapene der over på de nye fregattene. Det er en fordel at vi kjenner hverandre godt.

Flesland og Midttun legger ikke skjul på at de er stolte over å bli betrodd sjefsjobbene på de to første nye fregattene.

— Det er den største utfordringen i hele Forsvaret i overskuelig tid. Det føles om å ha vunnet toppgevinsten i Lotto, sier de.

De to neste årene skal mannskapet på de nye fregattene reise kloden rundt for å lære mest mulig om alle de nye systemene om bord.

KNM «Fridtjof Nansen» blir overlevert til Sjøforsvaret neste høst. Da skal den testes grundig, før den blir satt i operativ tjeneste i 2007. Nesten samtidig blir også KNM «Roald Amundsen» klar for ordinær drift.

— Vi gleder oss veldig til det, sier de to vordende skipssjefene, som får to år som øverstkommanderende på fartøyene før de må overlate roret til andre.

— Samtidig blir det nye samarbeidet med Luftforsvaret særdeles spennende, sier Midttun og Flesland.

For første gang blir det personell fra Luftforsvaret om bord i en fregatt. De skal betjene helikoptrene fregattene blir utstyrt med.

— Det ser vi frem til, sier skvadronsjefen, oberstløytnant Ingvild Jensrud.

SJEFENE: Hallvard Flesland, Ingvild Jensrud og Hans Petter Midttun får sjefsjobbene på de to første nye fregattene.<br/>Foto: RUNE NIELSEN
FREGATT: KNM «Fridtjof Nansen» ble i går døpt av forsvarsminister Kristin Krohn Devold, på det spanske verftet Izar. Fartøyet er verdt fire milliarder kroner.