Dette er den femte reportasjen i serien om UDI-skandalen. Mandag: Orker ikke leve uten rettigheter

57 år gamle Deler har kone, barn og en god jobb i hjembyen Kirkuk i Nord-Irak. Han vil gjerne besøke broren Faraydon, som har bodd i Bergen siden 1988. Men norske myndigheter nekter ham visum. De tror han vil forlate alt i hjembyen, og søke asyl i Norge.

Bygger kjøpesenter

— Skulle jeg reise fra familien i en alder av 57 år og begynne helt på nytt i Norge? Det er utenkelig. Jeg lever et rolig og godt liv. Det eneste jeg vil er å besøke min bror i noen uker, sier Deler.

Han er sivilingeniør og prosjektleder for byggingen av et kjøpesenter i Kirkuk. Konen er gynekolog med egen praksis. Paret har tre barn og hus både i hjembyen og nabobyen Suleimaniya.

— Jeg leder byggingen av et senter med 300 butikker og 24 leiligheter, og det er et krevende arbeid. Selv på ferie i Norge måtte jeg holdt løpende kontakt med jobben, sier Deler.

Les også:

— Svært streng praksis

I februar fløy han ens ærend til Amman i Jordan for å søke visum ved den norske ambassaden. Noen dager senere fikk han beskjed om at søknaden var avslått.

- Likte Bergen godt

— Ambassaden tror jeg ikke vil reise tilbake til Kurdistan. Jeg sendte en klage, men har ikke fått svar, sier Deler, som bare har truffet broren én gang de siste 25 årene.

— Jeg besøkte ham i Bergen i 1999. Da hadde jeg ikke sett ham på 17 år. Jeg likte Bergen veldig godt, særlig den vakre beliggenheten ved sjøen.

Deler fikk oppleve 17. mai-feiringen, tok Fløibanen, og besøkte Rosenkrantztårnet. 57-åringen trodde ikke det ville bli noe problem å få visum igjen, siden han har besøkt Norge tidligere. Nå er han oppgitt over avslaget.

— Hva kan jeg gjøre? Saken er ute av mine hender.

- Mangler nødvendige bånd

BT har sett det skriftlige svaret fra ambassaden, der det heter at «søkeren mangler de nødvendige bånd til opprinnelseslandet». Begrunnelsen er at flere andre familiemedlemmer har emigrert.

Broren Faraydon har i flere år arbeidet blant annet som tolk for politiet og domstolene i Norge. Han ble sint da han hørte om avslaget.

— Vi har en tredje bror i Nederland, og vi ville gjerne møtes alle tre i Bergen. Min bror er velstående. Hvorfor skulle han forlate alt for å flytte til Norge? Det finnes ikke noen rimelig grunn for å gi ham avslag. Jeg er norsk statsborger. Skal jeg nektes å møte min bror fordi han er iraker? spør Faraydon.

Han er overbevist om at visumsøknadene fra irakiske kurdere avslås konsekvent, uten at det blir gjort en reell saksbehandling.

— Alt jeg vil er at mine barn skal få treffe onkelen sin. Jeg håper UDI omgjør vedtaket. Men de sier saksbehandlingen kan ta ni måneder. Det er helt vanvittig.

UØNSKET: Deler Hidayat har bare sett broren Faraydon én gang de siste 25 årene. Han får ikke komme til Norge for å besøke ham.
Silje Katrine Robinson