Hver dag må Olav Kjellstad forbi den smale og farlige Grimseidveien for å komme seg til Skeie skole i Rådal. Skoleveien hans er nøyaktig 3.850 meter lang. Fire kilometer er grensen for å få skoleskyss fra kommunen.

Får ikke sykle eller gå

— Jeg synes det er hull i hodet at ikke kommunen sørger for transport. Alle som bor her ute vet at Grimseidveien ikke er trygg, sier pappa Per Kjellstad, som har tatt saken opp med bydelsadministrasjonen.

BT fulgte Olav på skolen tidlig torsdag morgen. Fra hjemmet i Grimseidåsen har han ikke lange veien bort til busstoppet. Heldigvis, for å sykle eller gå kommer ikke på tale. Bussbilletten må familien betale selv.

— Veien er farlig, så jeg kjører alltid, sier Olav. Med sekk på ryggen og gymtøyet ferdig pakket er han slett ikke lei seg for at ferien er slutt.

— Jeg har det fint på skolen. Det er en liten skole, men den er bra, sier han.

Bussjåføren som frakter Olav og de andre elevene trygt frem, kan ikke skjønne at de ikke skal få gratis skyss, selv om de bor nærmere enn fire kilometer.

— Det er mye trafikk her, særlig gjennomgangstrafikk til og fra Hjellestad. Det er veldig smalt, og mange tar ikke hensyn. Jeg ville aldri latt mine barn sykle eller gå langs denne veien, sier sjåføren.

Som for å understreke poenget blir en dame på sykkel tvunget ut i grøften idet trafikken passerer. Litt senere møter vi flere håpefulle på vei til skolen. De sykler tre i bredden, riktignok med hjelm.

Olav har selv sittet på bussen en gang den kolliderte i Grimseidveien. Deler av veien blir ikke saltet om vinteren, fordi det er brønner i området. Derfor betaler kommunen nå skyss de fire månedene fra november til februar. Det er ikke nok, mener Olav Kjellstad.

- Foreldrene må søke

— Denne veien er farlig hele året. Det er ikke pengene som er det viktigste for oss, men prinsippet. Helst skulle jeg ønske at ungene fikk sykle eller gå, men det må være langs trygg vei, sier han.

I dag er det bare de minste barna, til og med fjerde klasse, som får gratis transport hele året

Ifølge konsulent Hans-Erik Schmidt i Ytrebygda bydelsadministrasjon koster skoleskyss omtrent 5.000 kroner per elev per år. For tiden er det 15-20 elever som må forbi Grimseidveien, men som ikke får gratis transport fordi de bor nærmere enn fire kilometer.

— Hvis foreldrene mener at veien er blitt farligere, for eksempel fordi trafikken har økt, så bør de søke om gratis skyss. Da vil vi gjøre en konkret vurdering, sier Schmidt.

Bydelsleder Trygve Birkeland har som tidligere bussjåfør selv kjørt ruten langs Grimseidveien utallige ganger. Han vil nå ta initiativ til en befaring for bydelsadministrasjonen, Trygg Trafikk og politiet. I fjor ble det holdt en slik befaring i Hjellestadveien, noe som endte med at alle fikk skoleskyss, uansett avstand til skolen.

— Problemet er ikke at det koster så enormt mye å sørge for skoleskyss til disse elevene. Men vi er redde for å skape presedens. Det kan sette i gang en snøball som kan føre til et ras av liknende saker, sier Birkeland.

MÅ BETALE SELV: Olav Kjellstad har nettopp begynt i femte klasse på Skeie skole. Skoleveien er for farlig til at han får sykle eller gå, men kommunen vil ikke gi ham gratis transport - fordi han bor 150 meter for nært skolen.<br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN