KJARTAN HJERMANN DØHLIE

Jorunn Sjøthun fra Sund er talehemmet og sitter i rullestol. Hun har egen bil, men er avhengig av sjåfør. Når sjåføren ikke er tilgjengelig, er taxi eneste mulighet for å komme seg ut. Men det er heller unntaket enn regelen at taxien kommer.

Billettene var kjøpt og forventningene store. Lørdag skulle Jorunn og assistenten til Bergen på teater. Jorunns far hadde ikke mulighet til å kjøre, så taxi var eneste mulighet.

— Prioriterer sentrum

— Vi bestilte taxi halv tolv og drosjen skulle være her halv fem. Da skulle de ha god tid til på komme seg til Bergen til teateret begynte klokken seks. Kvart på fem ante vi uråd og ringte Bergen Taxi. De sa de lette etter en bil som kunne kjøre, forteller Jorunns mor Kjellaug Sjøthun.

Tiden gikk, og klokken kvart over fem hadde de ennå ikke hørt noe fra Bergen Taxi.

— Vi ringte tilbake. De hadde fortsatt ikke bil, så vi måtte avlyse hele lørdagskvelden. Jorunn ble forferdelig lei seg, sier moren.

Hun mener drosjesjåførene ikke prioriterer å kjøre de 35 kilometerne til Sund.

— De driter rett og slett i det. De vil heller bruke maxi-taxien til å kjøre en vennegjeng på fest i sentrum enn å kjøre helt til Sund. Problemet blir enda større når en må ha spesialtaxi.

- Fortvilende

Det skaper store problemer når de ikke kan stole på drosjene. Skal de ta fly, kan de aldri satse på at bilen kommer. Skal Jorunn til Bergen, må de alltid ha transporten hjem klar. Ellers ikke kan hun risikere å strande i Bergen.

— Vi tør ikke satse på taxi hjem om kvelden. Da kan hun risikere å måtte ta inn på hotell, seier moren.

Problemene gjør at de ikke våger å planlegge aktiviteter.

— En 29-åring skal ikke sitte her med to gamle foreldre. Det er utrolig fortvilende.

Kjellaug Sjøthun forteller at de som oftest bruker Bergen Taxi, da det er de som har flest rullestoltilpassede biler. Men de har hatt problemer med alle de tre selskapene i Bergen.

— Vi burde ha ringt alle tre og satset på at én av dem kom.

- Vanskeligere i utkantene

Administrerende direktør i Bergen Taxi, Jan Valeur, sier han ikke kjenner denne saken, og derfor kun kan uttale seg på generelt grunnlag. Han mener det må være unntakene at drosjene ikke dukker opp.

— Det er svært beklagelig at bilen ikke kommer. Det kan være tider da det kan være vanskelig å få tak i en tilpasset taxi. Det er avhengig av trafikksituasjonen og etterspørselen, seier Valeur

— Men når de bestiller på forhånd og blir lovet en bil, må den vel komme?

— Som sagt så kjenner jeg ikke denne saken. Alle våre oppdrag blir fulgt opp. Om vi ikke kan komme så tar vi kontakt.

— Prioriterer sjåførene tettbygde strøk?

— Det kan være vanskeligere å få tak i biler utenfor tettbygde strøk. Det har med mengden biler i utkantene å gjøre.

— Kan det også være slik at sjåførene ikke ønsker å kjøre langt fordi de taper penger?

— Man kan ikke se bort ifra at om det er mange oppdrag å velge mellom, så kan det være en tendens til at de velger en som er i området.

FAST: Lørdag skulle Jorunn Sjøthun (til v.) og assistenten på teater i Bergen. Men taxien som skulle hente dem i Sund dukket aldri opp. Mor Kjellaug Sjøthun forteller at de ofte har problemer med å få en taxi til å kjøre fra Bergen.
Nielsen, Rune