1. september 2000 ble en hardt skadd og nedkjølt baby funnet utenfor Sentralsykehuset i Rogaland. Babyen døde senere av skadene. Mandag starter rettssaken mot faren.

Den 32 år gamle mannen fra Jæren er tiltalt for å ha påført den tre måneder gamle sønnen store skader under særdeles skjerpende omstendigheter. Han er også tiltalt for å ha forlatt babyen i hjelpeløs tilstand. Han har forklart at han opplever skyld for det som skjedde med sønnen.

— Dette er en tragedie som også rammer ham selv. Hans delaktighet er noe han må leve med resten av livet, sier 32-åringens forsvarer, advokat Tore Thomassen, til NTB.

Skadet

Det er uklart hvordan hodeskaden oppsto. Mannen har forklart at han ikke husker hva som skjedde før han fant sønnen hardt skadd og kjørte til sykehuset hvor han satte fra seg bagen med babyen. Til politiet skal han ha forklart at «det klikket for meg». Obduksjonsrapporten viser at gutten hadde knusningsskader i hodet.

— Han har erkjent straffskyld for å ha satt fra seg sønnen i hjelpeløs tilstand, sier Thomassen. Det er likevel ikke sikkert at mannen vil erkjenne seg skyldig på dette punktet når han møter i retten. Årsaken er at han mener han var i sjokk da han forlot sønnen sin, og at det derfor ikke ble gjort med overlegg.

Da sykehuspersonellet fant babyen, var han svært tynnkledd og sterkt nedkjølt. 32-åringen har forklart at han var veldig glad i sønnen sin og ikke hadde ønske om å skade ham. Da han satte fra seg bagen med babyen ved sykehuset, handlet han i panikk. Moren til den lille gutten skal ha vært innlagt på sykehuset da sønnen ble skadet.

Thailand

32-åringen var svært nedkjørt da han ble arrestert en uke etter sønnens død. Etter å ha forlatt barnet ved sykehuset, kjørte han til Sverige og satte seg på et fly til Thailand. Der ble han funnet og arrestert en uke senere.

— Det var en eneste desperat fylletur, sier forsvareren. Mannen samtykket til varetektsfengsling rett og slett fordi han ikke var i stand til å ta vare på seg selv. I vår ble 32-åringen løslatt.

Mannen ble først siktet for forsettlig drap, mens tiltalen er legemsbeskadigelse med døden til følge. Politiinspektør Pål Jæger-Pedersen er aktor, og det er satt av fire dager til rettsforhandlingene i Jæren herredsrett.