For nede på badet står dokumentarfilmeren Gudmundur Bergkvist. Med kameraet registrerer han hvordan Rune Setsaas (33) småprater med døtrene Ine (2) og Vilde (6), mens han vasker den yngste, finner frem T-skjorter og hjelper til med å trekke klærne over hodet.

Scenene fra familiens dagligliv vil utgjøre en fjerdedel av en seksti minutter lang dokumentarfilm om fedre i henholdsvis Valencia, Berlin, Reykjavik og Trondheim.

Til neste år vil europeiske tv-seere kunne følge familien Setsaas ved frokostbordet, og høre pappa si til yngstedatteren: Tygg ut av munnen din. Og så kan du drikke opp melken. Og de vil se hvordan Vilde først hjelper pappa med å skrape is av bilen. Deretter tar de to den vesle spaserturen ned til holdeplassen der skolebussen stopper.

— Jeg følger henne ikke hver dag. Men av og til, sier Rune Setsaas.

— Blir du fremstilt som idealfar?

— Egentlig ikke. Det er vel mer eller mindre slik vi har det. Vi deler på husarbeidet og omsorgen for barna. Det er naturlig i en hektisk hverdag, og jeg tror det er helt vanlig, i hvert fall blant folk i vår generasjon og under, sier Rune.

I filmen inngår også intervju med hans arbeidsgiver. Som trykker jobber han mest om natten, og kan være en del sammen med barna på dagtid. Vera er lærer. Etter begge fødslene tok Rune 14 dagers pappapermisjon rett etter fødselen, i tillegg til en måned på slutten av Veras permisjon. Et viktig poeng med filmen er å oppmuntre fedre til å delta i omsorgen for barna, i tillegg til at den belyser hvordan de ulike velferdssamfunnene legger til rette for det.

EKSEMPEL FOR EUROPEERE: Morgenstellet hos familien Setsaas skal vises for europeiske tv-seere - med pappa Rune, Vilde (6) og Ine (2).<p/>FOTO: AGNETHE WEISSER