Johansen har tjenestegjort i Libanon, Golfen og Bosnia. Det er etter det BT forstår summen av belastningene fra disse oppdragene som har gitt ham ca 2,6 millioner kroner i erstatning fra Statens Pensjonskasse.

Johansen forteller at han siden 2004 han kjempet for erstatning. For kort tid siden ble kravet innvilget.

— Jeg føler ikke glede, er bare helt matt og tom, det har vært jævlig slitsomt, sier han.

Johansen er en av hovedpersonene i BT-dokumentaren Irak-marerittet, som ble publisert i BTMagasinet i 2008.

Dokumentaren handlet om de ekstreme belastningene den lille norske sanitetstroppen NorMedUnit/UNIKOM 1 ble utsatt for i Umm Qasr rett etter krigen i 1991. De måtte blant annet ta imot over 100 sivile mineskadde irakere i løpet av en tre ukers periode.

Det er et av de mest dramatiske oppdragene norske FN-soldater har vært involvert i. Helseplagene blant deltakerne fikk i ettertid et mye større omfang enn det som er normalt.

Ute i ørkenen i 45 graders varme var det et stort problem for den norske sanitetsenheten å bli kvitt kroppsdeler og annet operasjonsavfall. I tillegg måtte de holde ville hunder på avstand. Kroppsdelene måtte brennes opp. Gunnar Roger Johansen måtte mikse sammen napalm, og bruke stoffet til å kremere. I tre uker hold Johansen på med dette.

Hendelsene var umulig å glemme.

Gunnar Roger Johansen var blant de 13 norske sanitetssoldatene i Irak som kom fra et annet oppdrag i Al Jubail i Saudi-Arabia. Der var 232 norske soldater stasjonert under og etter Golfkrigen. Til sammen var Gunnar Roger Johansen over ett år i Golfen. Han er en av de norske veteranene som er mest eksponert for de potensielle helsetruslene som forskere i USA mener kan ha påført tusener av soldater Golfkriglidelser.

I går skrev BT at Institute of Medicine i USA har fastslått et Golfkriglidelsene er reelle, at en multisymptom-lidelse med flere fysiske utslag eksisterer. Årsakene bak er ikke godt nok dokumentert, mener IOM. Men en av USAs mest erfarne Golfkriglidelse— forskere mener helseplagene skyldes en hjerneskade utløst av kjemiske stoffer som insektmiddel og lavdoser av nervegass, og muligens også forebyggende piller mot nervegass.

Johansen var blant de mange norske soldatene som tok pillen pyridostigmin bromid mot nervegass. Pillen ble først 12 år etter krigen godkjent brukt på friske mennesker av United States Food and Drug Administration. Johansen og medsoldat Trond Blankvandsbråten måtte også rengjøre bygget sanitetsenheten skulle bruke i Umm Qasr med insektsmiddel. Dette gjorde de uten tilstrekkelig beskyttelse.

En norsk ekspertgruppe som jobber på oppdrag fra Forsvaret og Forsvarsdepartementet skal nå kartlegge hvor mange norske soldater som ble eksponert for helsetrusler under og etter krigen for snart 20 år siden. De sender ut spørreskjema til 500 personer.

— De er sterke indisier på et reelt sykdomsbilde for Golfkrig-veteraner og vi kan ikke avvise dette. Hvorvidt dette er relevant for norske soldater eller ikke, stiller vi oss helt åpne til. Det kan i teorien angå alle 500 eller ingen, sier Bjørn Angell Knudtzen, psykiater og leder av den norske ekspertgruppen

Gunnar Roger Johansen ber nå om at de undersøkes for mer enn psykiske skader. Han ønsker uavhengig ekspertise til å gjøre dette.

— Nå må de teste oss skikkelig. Det holder ikke med en vanlig undersøkelse, de viser ikke noen ting. Jeg tror ikke noe skjer her før jeg får se det, Forsvaret har ikke villet erkjenne noen ting rundt Golfkrig-lidelser i Norge i alle disse årene, mener Johansen.

Hva synes du om behandlingen av Irak-veteranene? Si din mening her.