Regjeringen hadde invitert 320 gjester til storslagen middag, der hovedpersonene, kronprins Haakon og hans vakre Mette-Marit, strålte om kapp med nypussede messingkroner i de gamle slottssalene.

Og blant gjestene var det ikke bare gjester fra kongehus, storting og styringsverk, men like mange fra norsk kunst— og kulturliv og fra en rekke av landets mange organisasjoner.

Eldste gjest var kronprinsens 90 år gamle grandonkel, prins Carl Bernadotte, som også var brudgommens fadder.

Noen få minutter før klokken 19.30 kom de siste gjestene, kronprins Haakon og Mette-Marit til Akershus. Her ble de sammen med kongen og dronningen ønsket velkommen av vertskapet, statsminister Jens Stoltenberg og fru Ingrid Schulerud.

Den kommende bruden var kledd i en klassisk kjole i isblå thaisilke med sjal og veske i samme stoff. På venstre hofte var det plassert en rose i samme stoff som kjolen.

Et arvesmykke etter dronning Maud, det såkalte viftediademet, hadde hun rundt halsen. Det vakre diamantsmykket er en gave fra kongen og dronningen. Dronning Maud fikk i sin tid smykket av sin farmor, dronning Victoria.

Dronning Sonja var iført kjole i syrinfarget helsilketaft, dekket med sølvblonde. Rundt halsen hadde hun et halskjede med ametyst og diamant, og matchende ørepynt. Brudens mor hadde valgt en stilren kjole i rosa thaisilke og perler rundt halsen.

Vertskap og hovedpersoner hilste på gjestene før de gikk til bords. Brudens søstre og brødre fikk en god klem av lillesøster før den kongelige prosesjonen toget inn i Romerikssalen med statsministeren og lørdagens brud i spissen.

Brudeparet, kveldens æresgjester satt i Romerikssalen mellom statsministeren og hans fru Ingrid. Ved Stoltenbergs venstre side satt dronning Sonja som på sin venstre side hadde kong Carl Gustaf til bords. Til høyre for Ingrid Schulerud satt kong Harald, som hadde dronning Silvia til bords.

Med 320 gjester til bords måtte gjestene benke seg i begge salene på Akershus slott fredag kveld. Med unntak av prinsesse Märtha Louise, satt hele den norske kongefamilien i Romerikssalen. I Margareta-salen var dronning Margrethe II gjeveste gjest. Og her slapp hun å fryse, slik hennes forgjenger Margrethe I gjorde for 600 år siden. I Margareta-salen er det nemlig ingen aircondition og svært varmt med levende lys på bordet.

Dronning Margrethe har utenriksminister Thorbjørn Jagland til bords, og ved hans venstre side sitter prinsesse Märtha Louise. Til høyre for den danske dronningen satt stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl.

To store TV-skjermer i hver av salene sørget for at alle gjestene fikk med seg det som skjer under middagen, både av taler og kunstneriske innslag, og det siste var det mange av.

Festbordene på Akershus var vakkert pyntet med champagnefargede roser og kvister med friske bjørnebær. Duker og servietter var i samme nyanse som rosene, og utover bordene var det strødd gule rosenblader.

Menyen var norsk med et høstlig preg. Som forrett ble det servert ørretrullade med sjøkreps og urter. Hovedretten var helstekt kalvefilet med skogsopp, minigulrøtter, spinat og sukkererter, samt mille feuille av paprika, squash og chévre. Til dessert fikk gjestene sjokoladetine med markjordbær marinert i hvitvinssirup og vanilje-praliné parfait.

Viner som ble servert var Comte LaFond Grande Cuvée, Sancerre 1998. La Rioja Alla, Gran Reserva 904 - 1990 og Ruinart Rosé, Brut.

I sin tale til brudeparet roste statsminister Jens Stoltenberg kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby for å vise solidaritet med verdens fattige og deres engasjement i kampen mot rasisme. Statsministeren sa blant annet at alle Norges tre monarker i moderne tid er blitt ansett som folkekongen for sin tid.

— Nå formes bildet av vårt kommende kronprinspar. Vi har hørt dem når de gjennom opprettelsen av sitt humanitære fond vektlegger solidaritet i en verden der mange lider nød. Vi har sett dem en iskald februarkveld i Oslo - der de sammen med titusener over hele landet vendte ryggen til rasisme og intoleranse. Ved starten av et nytt og åpent århundre ser vi linjene fra valgspråket "Alt for Norge" til visjonen om et "Norge for alle", sa Stoltenberg.

TIL STOR JUBEL ankom det kommende kronprinsparet Akershus Slott hvor Regjeringen ga en middag for 320 gjester fredag kveld. (Foto Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX)