Men ingen tror det er drapsvåpenet som nå er kommet til rette.

Pistolen ble funnet i et skatoll som stammer fra kårboligen på Orderud gård, mer enn fem år etter trippeldrapet på gården.

— Våpenet som er funnet i kårboligen på Orderud, kan ikke være drapsvåpenet. Drapsvåpenet var av typen Ruger kaliber 22, mens pistolen jeg så på TV, var en Colt kaliber 22, sier politiadvokat Bjørn Arne Tronier i Romerike politidistrikt til NTB.

Tronier, som ledet etterforskningen av drapssaken, mener det er to alternative forklaringer til at et våpen nå er funnet i kårboligen.

— Den ene muligheten er at våpenet kan være plantet i ettertid, og den andre muligheten er at det kan ha ligget der hele tiden. Det er uansett umulig å konkludere med noe nå. Vi vil se nærmere på saken til uken, sier Tronier.

Sjokkert

Det var under en auksjon av innboet i kårboligen i slutten av juni at Per Orderuds fetter, Lars Orderud kjøpte det gamle skatollet der pistolen lå.

— Alle i familien er temmelig sjokkerte. Jeg reagerer kraftig når vi finner sånne ting som dette, sier han til NTB.

Våpenet lå pakket inn i papir og med noen plastposer rundt seg innerst i nederste skuff i skatollet, og ble først funnet av Lars Orderuds kone, Mette, tirsdag denne uken. I samme skatoll fant de to pakker med ammunisjon til en hagle. Den tilhørte trolig en hagle som sto i et skap i gangen i kårboligen.

Lars og kona Mette Orderud viste fredag fram skatollet til NTB.

— Vi tok straks kontakt med advokat Frode Sulland, og han ringte til privatetterforsker Harald Olsen, forteller Mette Orderud.

Hun synes det var skremmende å finne en pistol i skatollet, men hun tror ikke at den har noe med drapssaken å gjøre.

Fem år

Pistolen som kan ha ligget i et skatoll i kårboligen på Orderud i fem år, vil lørdag bli overlevert Romerike politidistrikt med begjæring om at det iverksettes etterforskning, opplyser privatetterforsker Harald Olsen til NTB.

Olsen, som sammen med advokat Frode Sulland jobber for at Per og Veronica Orderud skal få sin sak gjenopptatt, avviser blankt at han har gjort noe ulovlig ved å undersøke våpenet før politiet får det, slik politiadvokat i Romerike politidistrikt, Bjørn Arne Tronier, hevder.

— De erfaringer vi har hatt med politiet i forhold til barnålbeviset har vært medvirkende til at vi ønsket å sikre alle fakta rundt våpenfunnet før pistolen ble overlevert politiet, sier Harald Olsen.

ÅSTED: Kårhuset på Orderud gård.
ARKIVFOTO: SCANPIX