AGNETHE WEISSER

Og en tante. Anita Wronski fra Stockholm er faktisk litt yngre enn Iris.

— Hun er min mors halvsøster. Siden vi oppdaget hverandre, er vi blitt veldig gode venner, nærmest som søstre, forteller Iris.

Og Anita sier:

— Det var et sjokk. Men et jätteskojigt sjokk. Jeg har jo ingen andre søsken.

Søkte seg frem

Historien begynner i 1910, da en kjekk ung svenske kom til Trondheim. Der møtte Erik Wolfenstein mormoren til Iris.

— Da min mor ble født, utenfor ekteskap, hadde morfaren min reist fra byen. Det eneste vi visste var det som sto på dåpsattesten - navnet hans og at han var fra Östersund, forteller Iris Nordvik.

Hun begynte etter hvert å søke etter slektninger i svenske registre. Hun fant mange opplysninger om slekten, men ingen etterkommere etter Erik Wolfenstein.

Det Iris ikke visste, var at morfaren hadde dratt fra Trondheim til Haugesund. Der hadde han giftet seg og fått barn. Etter at ekteskapet i Haugesund var oppløst dro han til Sverige, og fikk et barn i et nytt ekteskap - Anita.

— Siden hun hadde tatt sin manns navn, fant jeg ikke henne i Sverige. Det falt meg ikke inn å søke i Norge.

Ba moren ringe

Men for tre år siden, da Iris var eksamensvakt ved NTNU, skulle hun samle inn navnelapper. Da oppdaget hun at en av studentene het Wolfenstein.

— Jeg spurte henne: Er du norsk, du? Hva heter moren din? Jeg sa til henne at hun skulle be sin mor ringe meg. Det gjorde hun allerede samme dag. Det var litt av en overraskelse, både for henne og for meg, forteller Iris.

Så ler de, Iris og Karen Elise Wolfenstein Andersen, mens de forteller:

— Vi pratet lenge i telefonen. Egentlig er det rart. På en måte var vi jo fremmede for hverandre, hadde aldri truffet hverandre før. Men vi fant tonen med en gang.

Og siden slektningene i Haugesund hadde holdt kontakten med hennes morfar og hans nye familie i Sverige, kom hun også i kontakt med sin svenske «tante» Anita.

— Hvor viktig er det for dere å bli kjent?

— Det er fantastisk. Vi har jo felles røtter. Og på mange måter er det som om vi alltid har kjent hverandre.

BT/ADRESSA

Agnethe Weisser/ADRESSEAVISEN