De fant mannen ved 5-tiden mandag morgen. Soldaten ble funnet av politiets helikopter ved Bjørndalstjern rundt 1,5 kilometer fra Søndre Ulland Gård, der han sist ble sett lørdag.

— Han lå under en duk av et knappetelt og var utmattet, men i live. Han ble deretter fraktet med helikopteret til gården, opplyser operasjonsleder Tor Stein Hagen i Søndre Buskerud politidistrikt til Aftenposten.no.

Ventet lenge

Soldaten ble meldt savnet til politiet klokken 20 søndag kveld. 21-åringen fra Bergen hadde da vært savnet siden lørdag formiddag klokken 11, men politiet ble varslet av Forsvaret først halvannet døgn senere.

— Fra vi ble klar over at vedkommende var savnet, satte vi inn egne ressurser fra lørdag kveld og trappet gradvis opp letingen, noe som endte med at politiet ble varslet klokken 20 søndag kveld, opplyser oberstløytnant Terje Hanssen, talsmann for Hæren, til NTB.

Soldaten deltok i et stridskurs da han ble meldt savnet. 86 kadetter fra krigsskolen skulle forflytte seg tre mil. Men bare 85 kom frem til tiden.

Mistet GPS-signaler

  • De skal testes under krevende forhold, og får svært lite mat og svært lite søvn. Kadettene skulle flytte seg fra ett punkt til et annet, og skulle innom flere poster underveis. Han har sannsynligvis kommet i en situasjon der han valgte å holde seg i ro, sier Hanssen til Aftenposten.no.

Deltakerne på øvelsen var utstyrt med GPS-sender, men signalene fra den savnede soldaten stoppet lørdag.

— Hvorfor det skjedde vet vi ikke sikkert. Vi vil nå snakke med ham for å finne ut om det for eksempel var han selv som valgte å ikke bruke GPS-en, eller om han kan ha lagt sekken sin slik at signalene ikke er blitt fanget opp, sier Hanssen.

Fortsetter øvelsen

Soldaten skal ikke være skadet.

— Han er blitt medisinsk undersøkt, og så vidt jeg vet er han nå tilbake i øvelsen. Det er vi glade for, for dette er først og fremst en øvelse der han skal vise om han egner seg som offiser. Det er alvorlig for en kadett å ikke bestå stridskurset, sier Hanssen.

Han sier øvelsen vil vare til torsdag, men soldatene selv vet ikke hvor lenge den varer. Det er vanlig med sterk vektreduksjon på slike øvelser, fordi deltakerne får veldig lite mat.

Stor aksjon

Over 100 personer fra forsvaret, politiet, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret og Norske Redningshunder deltok i letingen søndag kveld. Både redningshelikopter og politihelikopter ble benyttet i letingen.

Hanssen sier Hæren nå vil evaluere hendelsen nøye for å finne ut om det blir nødvendig med endringer i prosedyrene eller sikkerhetsutstyret til soldatene.

— Vi er opptatt av at sikkerheten til den enkelte soldat skal være godt ivaretatt. Men vi skal ikke bruke samfunnets ressurser til å lete etter savnede kadetter. Hvis det finnes teknologi som gjør at vi kan unngå at en slik situasjon gjentar seg, vil vi selvfølgelig se på det, sier han.