— Dette var noe vi fryktet skulle skje, og nå har det skjedd, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til TV 2.

Han sikter til opplevelsene til en av familiene som besøkte Utøya under den store minnemarkeringen i august. En tjenestemann fra Kripos fulgte familien ned til pumpehuset, hvor datteren var en av de siste som ble drept av Anders Behring Breivik 22. juli.

— Det første de ser ved siden av pumpehuset, er noe hvitt som skinner mot dem. Faren bøyer seg ned for å forhindre at barna som er med ser hva det er, men de har allerede sett det, sier familiens bistandsadvokat Christian Lundin.

Kritisk

Det familien så, var et kjeveparti med tenner. Senere DNA-analyser bekreftet at faren hadde funnet levninger etter sin egen datter.

Lundin er sterkt kritisk til hvordan politiet hadde forberedt de etterlattes besøk.

— Det rettes ikke kritikk mot den jobben politiet gjorde 22. juli eller i de første dagene etter. Vi snakker om perioden etter hendelsen, da politiet hadde god tid på seg. Jeg hadde hørt fra andre at øyen sannsynligvis ikke var klar for besøk av de etterlatte, og dette er det ultimate beviset på nettopp det, sier han.

Finkjemmet

Lundin forteller til NTB at til sammen ti av den drepte jentens familiemedlemmer var med på markeringen på Utøya, blant dem to yngre søsken, onkler og tanter.

Politiet hevder øyen ble finkjemmet fem ganger før overlevende og etterlatte dro ut dit i august.

— Det er svært beklagelig at det nettopp er den aktuelle pårørende familie som fant de levningene det her er snakk om, sier Hjort Kraby.