Historien må skrives om etter at arkeologene i dette øyeblikk bekrefter at levningene funnet på en parkeringsplass i Leicester, er levningene etter Richard III.

Konklusjonen ble lest opp av sjefarkeolog Richard Buckley, som har ledet utgravningene:

Skjelettet funnet på en parkeringsplass i Leicester er med overbevisende sannsynlighet levningene etter kongen, skriver Aftenposten.no.

På pressekonferansen som nå pågår i Leicester ble det for første gang vist bilder av skjelettet som er i overraskende god stand og komplett –med hodeskalle og nesten alle ben intakt. Skjelettet var i god stand, selv om deler av det selvsagt var skrøpelig etter å ha vært begravet i 500 år.

DNA bekrefter funnet

Funnene som er blitt gjort på skjelettet, stemmer forbløffende med man allerede vet om Richard III fysikk. Han var en liten mann, med angivelig med pukkelrygg og en deformert arm.

Arkeologene bekrefter at man fra formen på skjelettet kan se at ryggraden er unormal krummet. Man har imidlertid ikke funnet bevis for at den ene armen er kortere enn den andre, eller deformert.

Det er funnet skader på hodeskallen, noe som styrker teorien om hvordan han ble drept i slaget ved Bosworth i 1845.

Arkeologene har også funnet ut at det er en liten, spebygd mann – alderen er mellom 30-4o år.

Richard III var liten av vekst, og han ble drept bare 32 år gammel.

DNA analysene bekrefter også det helt utrolige, at DNA tatt av etterfølgerne Michael Ibsen, stemmer med DNA funnet på levningene.

Ond og gal

Richard III regjerte i England en kort periode fra 1483 til 1485. Men han skaffet seg et betydelig ettermæle, blant annet gjennom beskyldningene om at han skal ha drept sin egen nevø, 12 år gamle Edward V, slik at han selv kunne overta makten.

Richard III ble drept i slaget ved Bosworth Field, mot Henry Tudor, senere Henrik VII. Kongen ble bare 32 år. Liket skal ha blitt fraktet til et munkekloster i Leicester og han skal være begravet i klosterets kirke, Greyfriars.

Rykteflom

Kirken og klosteret ble imidlertid revet under Henrik VIII på 1530-tallet, og det har versert mange rykter om hvor hans levninger kan være. Et rykte sier at liket skal ha blitt gravd opp og kastet i en elv i nærheten. Andre har ment at han fortsatt ligger begravet under kirken — som forlengst er jevnet med jorden.

Richard III er en av den engelske kongerekkens mest kontroversielle og sagnomsuste menn. Ikke minst takket være Shakespeare, som gjennom dramaet Richard III portretterte kongen som en tyrann, med pukkelrygg og en deformert arm. Mange historikere mener at bildet av ham som en hensynsløs konge ikke stemmer, og at det dels skyldes tudorenes propaganda og ryktespredning – og Shakespeares drama.

Enorm interesse

Det er også usikkert om kong Richard var personlig ansvarlig for nevøenes død. Edward og broren Richard ble holdt innesperret i Tower of London. De to brødrene forsvant plutselig, og ryktene ville ha det til at de drept av Richard, slik at han selv kunne overta tronen. Etter at Edward IV døde, styrte Richard som regent for hans sønn, Edward V.

KONGELIG SKALLE: Dette er hodeskallen som ble funnet under Grey Friars i Leicester i England. I dag får vi svaret på om det er kong Richard III.
HAND OUT