Politiet gikk inn i Blitz-huset klokken 00.45 natt til fredag fordi de fant skjellig grunn til mistanke om at det skulle befinne seg eksplosiver i huset.

I en pressemelding utsendt en halvtime senere opplyser politiet at bakgrunnen for beslutningen er at politiet har grunn til å tro at det har vært planlagt å bruke eksplosiver i forbindelse med avviklingen av NATOs utenriksministermøte.

Politiet mistenker at eksplosivene har vært produsert og oppbevart i Blitz-huset og har sperret av flere kvartaler i forbindelse med ransakingen.

Strafferammen for bruk av eksplosiver er fengsel i inntil ett år.

Fant knallskudd

Polititjenestemenn har båret ut over 100 øl— og melkekasser med stein, piggtråd og en kasse med knallskudd. En lastebil måtte til for å kjøre bort det store kasselasset med stein.

Knallskudd brukes av forsvaret under øvelser og kan nærmest betegnes som en stor kinaputt som smeller svært høyt, spyr ut små flammer og lager røyk.

– Vi vet ikke om disse skuddene stammer fra forsvaret eller er de samme som forsvaret benytter i øvelsessammenheng. Ransakingen av Blitzhuset ble avsluttet klokken 03.10 natt til fredag og beboerne har nå blitt sluppet inn igjen, sier operasjonsleder Even Jørstad i Oslo politidistrikt til NTB.

Et 40-talls blitzere, noen av dem løslatt fra varetekt etter demonstrasjonene torsdag kveld, samlet seg ved politisperringene da ransakingen begynte, men det har ikke vært noe bråk i forbindelse med ransakingen.

– Noen av dem var noe høyrøstede i begynnelsen, men ellers har vi ikke hatt problemer, sier Jørstad, som ikke kan opplyse om hvor mange politimenn som deltar i ransakingen av huset.

Tåregass

Torsdag kveld ble over 200 blitzere anholdt av politiet i forbindelse med demonstrasjonene mot NATO-toppmøtet. Politiet måtte bruke tåregass etter at en gruppe brøt ut fra den lovlige demonstrasjonen og prøvde å ta seg gjennom sperringene.

Bråket startet ved 20-tiden etter at Fredsinitiativet var ferdig med sin demonstrasjon. Blitz-demonstrantene kastet stein og planker mot politiet og rev ned rekkverket som politiet hadde satt opp rundt Rådhusplassen.

Politiet brukte tåregass mot demonstrantene torsdag kveld.
Holm, Morten
STEINKASTING OG GJERDERIVING: Demonstranter laget liv i Oslos gater i kveld.
Larsen, Håkon Mosvold
Blitzere med Stein Lillevolden i spissen ble hjelpeløse vitner til at politiet aksjonerte mot blitzhuset i Pilestredet natt til fredag.
Falch, Knut
Politiet aksjonerte mot blitzhuset i Pilestredet natt til fredag. Her blir kasse på kasse med stein og murstein hentet ut av huset.
Falch, Knut