— Vi avslutter gravingen i felten og fortsetter å grave i arkiver, sier prosjektleder Helge Gert Simonsen.

Sammen med rundt 20 frivillige har han nå brukt opp de 300.000 kronene som Forsvarsdepartementet bevilget, med krav om at de måtte anvendes i år.

— Nå er vi på utkikk etter andre sponsorer, sier han.

For tanken på å gi opp letingen har ikke vært aktuell.

- Som på Utøya

Den storstilte leteaksjonen på Håøya i Oslofjorden har ikke vært helt forgjeves.

— Vi har funnet prosjektiler som stammer fra tyske våpen. Det er fra Mauser-ammunisjon kaliber 7,92, produsert i Tyskland i 1939.

Disse har gruppen sendt til Kripos for analyse, og svaret derfra var klart:

— Dette er prosjektiler som har fått samme form som dem som ble funnet på Utøya etter 22. juli. Det betyr at de har truffet bein, enten på dyr eller mennesker. Kripos anbefaler videre analyser, for eksempel etter tekstilrester eller andre spor.

— Hvordan tolker dere disse funnene?

— De svekker i hvert fall ikke vår teori om at de seks gruvearbeiderne ble skutt her ute. Men de har ikke ført oss nærmere målet, som er fellesgraven der de seks ble lagt, sier prosjektlederen.

Nye søk

Den offisielle letingen er nå over. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har sagt at dette var siste gang staten bevilger penger til letingen etter krigsgraver i Norge. En videre leting vil skje i privat regi.

— Vi har tenkt å bruke vinteren til nye søk i arkiver, både i Norge og i Tyskland. Håpet er å finne nye spor som kan føre oss videre til feltsøk neste sommer. Vi har fått tilsagn på en minigraver, men ellers trenger vi penger om vi skal få gjennomført søk og graving sommeren 2015, understreker prosjektleder Simonsen.