PER HELGE BERG, NTBØksnes/Oslo

Statens Forureningsningstilsyn (SFT), besluttet tidligere i år at det 13 år gamle vraket endelig skulle fjernes, og oppryddingsarbeidene har pågått i en måneds tid.

Lørdag ettermiddag ble det bråstopp i arbeidet, da det ble funnet en gammel granat, antakelig til antiubåtvåpen, om bord i vraket. Forsvaret ble kontaktet, og natt til søndag ble granaten sprengt av en minedykkertropp fra Ramsund Orlogsstasjon.

Usikkerhet om prosjektiltype — Sjøops i Forsvarskommando Nord-Norge ble i går varslet og bedt om bistand i forbindelse med et funn av et objekt om bord i "Boiki", bekrefter presseoffiser Erlend Rånes overfor NTB. Han sier også at lensmannen i Øksnes har bedt forsvaret om videre hjelp til undersøkelser av vraket, og at et svar på dette vil foreligge i løpet av morgendagen.

Det er fortsatt en viss usikkerhet om hvilken type granat det er snakk om, men minedykkerne tok bilder av prosjektilet og leverer en rapport i løpet mandag.

Ifølge vaktsjef ved Lofoten og Vesterålen politidistrikt, Lars Okkenhaug, var prosjektilet 1,87 meter langt, og lå i et rom som befant seg over havflaten.

— Lensmannen i Øksnes har nå lagt ned forbud om videre arbeid på vraket inntil man får klarlagt om det finnes mer ammunisjon om bord, forteller Okkenhaug.

Skulle til India Den utrangerte russiske jageren havarerte i november 1988 under slep til India, der den skulle hugges opp. Vraket har hele tiden vært en torn i øyet til beboerne på Skogsøya, som har ergret seg i lengre tid over det skjemmende utseendet og forsøplingen fra jageren.

Mange skuelystne har i løpet av de 13 årene også tatt seg om bord i vraket, og kan nå prise seg lykkelig over at prosjektilet ikke eksploderte mens det var folk om bord i "Boiki".