– Vi har gjort et beslag av flere liter av et stoff vi tror er GHB. Dette er nå sendt til analyse, sier politistasjonssjef Nils Olaf Holbek i Mandal til Aftenposten.

Politiet aksjonerte etter tips om at en navngitt person satt med et større parti GHB. Av hensyn til etterforskningen vil ikke politiet gi detaljer om pågripelsen. Den pågrepne ungdommen ved Skjærgårdskollektivet AS ble tatt med til avhør i Kristiansand.

– Etterforskningen av GHB er ulik andre narkotikasaker hvor det tradisjonelt skjer smugling inn til et distribusjonsnett med bakmenn og selgere. Det er åpenbart at det kan være bakmenn som produserer GHB, men stoffet kan også bli fremstilt på mange steder i små kvanta, sier Holbek.

Daglig leder i Skjærgårdskollektivet AS, Jan Erik Westlund, vil ikke kommentere saken.

– Jeg ber om forståelse for at jeg ikke vil si noe om dette. Det er mange sårbare mennesker inne i bildet, sier han.

På institusjonen bor det ungdom fra hele landet. Politiet jakter nå på eventuelle bakmenn, men vet samtidig at råstoffene til GHB enkelt kan kjøpes via internett. Derfor blir politiets etterforskning komplisert.

I løpet av onsdag skal politiet i Mandal kontakte sine kolleger i Ålesund, Oslo og Trysil, som også er tungt inne i GHB-saker.

GHB (gammahydroksybutyrat) er som oftest en fargeløs, luktfri væske med salt smak. Virkningen ligner alkoholrus og inntreffer etter 20-30 minutter. Inntak kan også føre til svimmelhet, oppkast, bevisstløshet og død.