For den 7,5 år gamle tispen ble lufteturen straks litt mer spennende enn den vante markeringen av territoriet ved annethvert tre. Sammen med sin eier og politikollega var Arja på tur nedover Den Trondhjemske postvei, like bak Sandviken sykehus tirsdag ettermiddag. De to skulle på et oppdrag noe senere på kvelden. Innen den tid måtte Arja få lettet på trykket.

Katt eller hundebæsj?

— Vinden kom nedover fra en liten steinrøys. Plutselig var Arja på hugget, snudde og la på sprang oppover uren, forteller Arjas eier.

Han er politibetjent i politiets spesialseksjon og kan ikke stå frem på bildet av hensyn til etterretningsvirksomheten han og Arja er involvert i. Arjas engasjement kunne bare tyde på en av to ting.

— Enten var det en katt, eller så var det narkotika. Det er de eneste tingene som betyr noe for Arja, bortsett fra den røde ballen hun får i belønning når hun har gjort en god jobb, forteller politibetjenten.

Da rabalderet uteble fra steinrøysen der Arja hadde satt kursen, forsto kollegaen at det ikke kunne være en katt Arja hadde fått ferten av. Han løftet opp noen steiner og fant en hundebæsj-pose med et innhold som var noe mer verdt enn hva posen skulle tilsi - et hasjparti til en gateverdi på knappe 50.000 kroner.

Jobb og fritid - labb i labb

— Arja er knallbra som narkohund. Hun har de driftene som skal til og er alltid på jobb. Hun trenger ikke kommandoen «søk» for å iverksette snuten, forteller eieren og ser stolt på hunden sin. Sammen har de to gjort rundt 250 beslag, på fem og et halvt år i Bergen.

— Har noe slikt skjedd tidligere?

— Faktisk så har det skjedd en gang før. Da det var bilfri dag i Bergen før sommeren var vi på vei til politihuset for å hente noe. På vei dit, midt i Peter Motzfeldts gate, markerte Arja på en liten hundepose. En dame som sto like ved må ha trodd at jeg var gal da jeg plukket opp bæsjeposen. Men jeg fant rundt 40 gram hasj i posen, sier politibetjenten og ler.

Tirsdagens storbeslag var ny fritidsrekord for Arja, som tydeligvis liker å la jobb og fritid gå labb i labb. Halen går som en propell og tungen henger ut når hun skal rekonstruere tirsdagens hendelse til ære for avisen. Opp i røyk

I dag må det nesten ett kilo med hasj til før politiet prioriterer å sette inn store ressurser. Et beslag som er mindre, vil i de fleste tilfeller bare føre til bot eller lavere fengselsstraffer.

— Vi har ikke ressurser til å ligge å vente på at eieren av hundeposen skulle dukke opp for å hente hasjen. Men vi skal sende posen til teknisk undersøkelse for eventuelt å finne fingeravtrykk, forteller fungerende leder Reidar Borlaug ved narkoavsnittet i Hordaland politidistrikt.

— Å miste hasj til knappe 50.000 kroner er en straff i seg selv, sier Arjas eier.

Etter at Kripos har undersøkt beslaget, går hasjen opp i røyk - i kontrollerte former hos politiet.

<b>HUND ETTER HASJ: </b>Under en kort luftetur i Sandviken tirsdag snuste narkohunden Arja frem et halvt kilo hasj. Eieren av den svarte hundeposen kommer til å bli skuffet neste gang han løfter på steinene der hasjen lå gjemt. <br/> (FOTO: ØRJAN DEISZ)
ØRJAN DEISZ