— Det er foretatt beslag av hasj og penger i både i Norge, Danmark og Spania, sier politiadvokat Espen Hanken i Kripos til Aftenposten.

Totalt har politiet funnet rundt 500 kilo hasj og tre millioner kroner i kontanter.

— Blant annet et millionbeløp som var vakuumert og klar til forsendelse, sier Hanken.

Opprullingen startet da dansk politi gjorde et meget stort beslag av hasj som man mente var på vei til Norge. Danskene tok kontakt med Kripos, som startet etterforskning mot et mulig mottagerapparat.

Politiet har klart å følge hasjpartiene nesten fra Nord-Afrika og opp gjennom Europa til blant annet Hedmark.

Avgjørende samarbeid

18 personer er siktet i saken. Internasjonalt politisamarbeid har vært helt avgjørende, sier Brusgaard.

— Gjennom et veldig godt samarbeid med både spanske, danske og thailandske politimyndigheter har vi et ganske godt innblikk i dette og mener å kunne dokumentere en veldig alvorlig narkotikasak på en meget god måte, sier politiinspektør Reidar Brusgaard, som er sjef for taktisk etterforskningsenhet i Kripos.

Han mener det er en sak som på en veldig god måte illustrerer hvordan hasj beveger seg fra Nord-Afrika over Spania og opp til Norden, sier han til Aftenposten.

— Etterforskningen styrket mistanken om at flere personer her var involvert i innførsel og mottak, og etter hvert videre distribusjon og salg i Norge, forteller Hanken.

De mistenkte i saken skal ha hatt til dels ulike roller som mottak, lagring, kurerer med narkotika eller penger. Pengene ble sendt for å bli investert i et ny narkotika, eller fraktet til utlandet som utbytte.

Etterforskerne ved Kripos og politiet i Hedmark oppdaget også at de mistenkte hadde etablert et annet mottaksapparat enn det som var det egentlige målet for politiets etterforskning.

— Det tegnet seg et bilde av at dette kunne være en større, pågående virksomhet over tid, organisert både fra Spania, Danmark, Norge og delvis Thailand. Jeg kan si som så at vi mener å ha avdekket også innførsler forut for beslagene, slik at volumet er større enn de fysiske beslagene.

Investert i Thailand

En av personene som politiet mistenker for å ha hatt en sentral rolle, har i perioder bodd i Thailand. Kripos mistenker også at deler av utbyttet fra narkotikavirksomheten er blitt investert i Thailand.

— Vi mistenker således at han har deltatt i å styre og koordinere virksomheten fra Thailand, sier Brusgaard.

I januar startet politiet fortløpende pågripelser i saken. Hittil er 16 personer pågrepet og siktet, mens to som er siktet er ennå ikke pågrepet. Seks personer sitter i varetekt.

Selv etter at pågripelsene startet, fortsatte smuglingen av hasj og penger, og politiets spanere fulgte med.

— Også etter at vi iverksatte de fortløpende pågripelsene, lyktes man i å fortsette å avdekke planer for kommende innførsel og overlevering, sier Hanken.

De involverte i smuglerligaen har blant annet brukt utenlandske mobiltelefoner med uregistrerte SIM-kort, som er blitt byttet ofte, mens Kripos har brukt hele registeret av metoder. Det inkluderer trolig telefonavlytting, men det vil ingen si rett ut nå.

HASJ: En del av hasjpartiet lå i denne bagen.