— Nå vet de hva ei badstoge i Setesdal er. Ungdommene var temmelig sotete da vi fikk dem ut, sa lensmann Sigurd Langeid til Fædrelandsvennen like etter at fem ungdommer fra Sørlandet ble fraktet vekk av politiet i formiddag. Badstuer i Setesdal blir brukt til å røyke kjøtt i og er fulle av sot.

Det var ved 09.30-tiden at innehaver av Sylvgarden Hotell på Rysstad, Trygve Rysstad, oppdaget noen unge gutter i 14-15-årsalderen som hadde brutt seg inn i mat- og vinlageret bak hotellet.

— Jeg oppdaget at de var på vei ut med ei kasse med alkoholholdig drikke. Jeg klarte imidlertid å få dyttet dem inn i vinkjelleren igjen og få stengt døren, sier Rysstad til Fædrelandsvennen.

Knuste flasker

Da ble det et svare leven inne i kjelleren og de to unge tyvene begynte å knuse flasker.

Rysstad hadde fått hjelp av noen sambygdinger og fant ut at det var bedre å slippe de to ut og binde dem fast på utsiden av lageret til politiet kom, enn å få ødelagt vinkjelleren.

— Men da dukket de tre kameratene deres opp med steiner i nevene. Situasjonen ble så truende at vi måtte la de reise, sier Rysstad.

De fem ungdommene flyktet inn i skogen på vestsiden av Rysstad sentrum, mens bygdefolket hele tiden hadde kontroll på hvor tyvene befant seg.

Forskanset seg

Til slutt forskanset de seg inne i badstuen på Heimigard. Der prøvde de å holde igjen døren da til sammen syv politifolk fra Setesdal dukket opp. Det var nytteløst, og svarte av sot ble de fraktet ned til Bygland til avhør.

— Minst én av dem, hovedmannen, er kjent fra før. Han har tilknytning til en barnevernsinstitusjon og er gjenganger i avisspaltene, sier politiførstebetjent Tor Kasin ved Bygland lensmannskontor.

I en stjålet Toyota Corolla som sto parkert ved samvirkelaget på Rysstad fant politiet både en flatskjerm og godterier.

— Vi har fått melding om innbrudd i natt både på Evje og fra kafeen i Brokke Alpinsenter, så det er ikke unaturlig å se disse i sammenheng med dette, sier lensmann Sigurd Langeid