— Hvert distrikt vil gjerne prioritere sine egne saker. Tankegangen har vært at man har ansvar for egne problemstillinger innenfor egne distriktsgrenser. I Bergen by jobber man med saker i Bergen by, sier politidirektør Ingelin Killengren.

Det er en ordning som ikke er egnet til å håndtere kriminelle som begår lovbrudd over hele landet, ifølge Killengren.

— Det er en ny situasjon at kriminaliteten er så mobil. Dette krever samarbeid på en helt annen måte, sier hun.

Les også: Kartlegger alle bevegelser | Har DNA-spor

Kunne vært tatt

I en Brennpunkt-dokumentar på NRK i går kveld sa etterforskningsleder Jorid Kile Berg at lommemannen kunne vært tatt om politiet i de ulike distriktene hadde gjort jobben sin.

— Lommemannen har truffet der norsk politi er svakest, på samarbeid og koordinering mellom politidistriktene, sa Håvard Aksnes, politioverbetjent i Kripos.

Riksadvokaten og Politidirektoratet er nå i ferd med å lage et opplegg for langt bedre samarbeid mellom politidistriktene enn i dag. Gode og dårlig erfaringer fra større seriesaker skal danne grunnlaget for et bedre samarbeid.

Hensikten er å fange opp seriekriminelle, som lommemannen, innbruddsbander eller andre som begår lovbrudd landet rundt.

Feile grep

— Arbeidet kan ende opp i en instruks, men det konkrete innholdet har foreløpig ikke sagt noe om, sier Ingelin Killengren.

I tillegg, sier hun, vil politiets nye etterretningssystem Indicia hjelpe på når systemet blir satt i gang over nyttår.

På Brennpunkt-dokumentaren i går kom det frem at politiet i mange tilfeller ikke hadde avhørt lommemannens ofre. I flere tilfeller var det heller ikke satt i gang noen aktiv etterforskning.

Etterforskningsleder Jorid Kile Berg sa følgende om jobben som ble gjort i politidistriktene:

— Dersom vi hadde gjort alt det vi nå ser er blitt litt feil og tatt de rette grep fra start, så hadde vi kanskje ikke sittet uten en kjent gjerningsmann nå.

- Politisk korrekt

Jan Arild Ellingsen (Frp), første nestleder i Justiskomiteen, mener det er tragisk og helt uakseptabelt at overgripere går fri fordi politidistriktene ikke samarbeider.

Han mener både politiet og Stortinget til nå har vært altfor opptatte av å bekjempe kriminalitet som går over landegrensene.

— Menneskehandel og organisert internasjonalt kriminalitet er selvsagt alvorlige og viktige problemstillinger. Men jeg skulle ønske at det var like viktig å bekjempe kriminalitet som krysser grensene mellom politidistriktene, sier justispolitikeren.

Ifølge Ellingsen er det nærmest er blitt politisk korrekt å være mer opptatt av internasjonale enn nasjonale kriminalspørsmål.

— Jeg tror ikke det er like tøft som å vise til at du er opptatt av internasjonalt samarbeid, sier han.