HEDVIG MONTGOMERY psykolog

— Du finner ikke verre familie! utbryter Even. Han ser oppgitt på meg. Det viser seg at familien hans inneholder litt av hvert: Hans mor har aldri fått realisert sine drømmer og er bitter på alle kvinner som gjør det de vil. Far er periodedranker. Tante er uføretrygdet på grunn av innbilt sykdom, mens bestefar er domfelt for underslag. I tillegg har Even en homofil onkel som skjuler sin legning det beste han kan.

I MITT STILLE SINN tenker jeg at det ikke er så langt unna en beskrivelse av min egen familie, naboens familie, eller, for den del, de flestes familier.

Overalt hvor flere enn to mennesker samles, oppstår det merkelige problemer og spesielle historier. Det er noe av det som gjør livet spennende. Hver familie får sine egne historier, sine egne særegenheter og også sine egne problemer.

Dessverre ser det ut som hver og en av oss lever i den villfarelse at det bare er vår egen familie som er pinlig.

For Even har hans oppgitthet over egen familie ført til at han nærmest har brutt med den. Han er 29 år, og synes det er utenkelig å ta med en kjæreste hjem til mor og far. For hva vil vel hun tenke når hun møter hans mor, enn si hans far? Og selvsagt skulle han gjerne ha brukt familiens feriested i Hallingdal, men det går ikke så lenge han risikerer å måtte omgås egen familie.

Uten at han helt har merket det, er Even blitt isolert fra sine nærmeste. Han har mistet et viktig sosialt nettverk. Det pinlige har laget dype kløfter i familien.

DET FINNES FLERE MÅTER å bygge bro over en slik pinlighetskløft. Den enkleste, og raskeste, er å få seg en kjæreste og svigerfamilie. Når vi ser på andres familier, kommer vi aldri nær nok til at vi ser annet enn lykke og vellykket overflate.

Man må nærmere for å se virkeligheten, for å se familiens viktige historier og hendelser. En svigerfamilie er en gullgruve, fordi vi både er utenfor og innenfor på en og samme tid. Vi kan se den, uten å være direkte involvert og føle oss delaktige eller truet av det pinlige.

En annen metode er å se på egen familie på en ny måte, tegne opp familietreet med historiene rundt hver og en i de nærmeste tre generasjonene.

Hvilke mønstre ser du da? Hva annet kommer frem, bortsett fra det som gjorde deg ille berørt på forhånd?

Even blir overrasket over hvor mye han er stolt av i familien sin, når han vel får det ned på papiret. Han blir også overrasket over at han føler godhet og varme for familien sin, følelser han ikke har hatt på lange tider. Det er godt å slippe å være bitter.

Å VELGE BORT sin egen familie er et tungt valg. Noen ganger tas et slikt valg for lett, det er lettere å velge bort noe som gjør oss ille berørt enn å se på bildet en gang til.

Even kommer alltid til å ha en «rar» familie, og det tette forholdet han har drømt om fra filmens verden, blir det aldri. Men etter terapien kan han både le av den, fortelle om den og føle en viss godhet for den. Det er nok til at han ikke føler seg så alene i verden lenger.