Onsdag tok han livet av sin bestevenn Joakim Ophaug Røksland (19) i Mandal. Nå bekrefter politiet i Agder at de i april gjennomførte en bekymringssamtale med ham.

I begynnelsen av april mottok de en bekymringsmelding om den nært forestående reisen.

— Den siktede i forbindelse med drapssaken i Mandal har ønsket å reise til Irak for å kjempe mot IS. Politiet gjennomførte da en bekymringssamtale og fikk ham til å avstå fra å reise. Siden har politiet og helsevesen hatt oppfølging av ham, skriver Agder-politiet i en pressemelding.

Ikke straffedømt

Politiadvokat Liv Versland Seland bekrefter at det var mannens familie som varslet politiet fordi de var bekymret for at han ville reise til Irak.

Ifølge Seland er 19-åringens familie opptatt av å få frem at han ikke var i politiets søkelys før de varslet. 19-åringen er ikke tidligere straffedømt.

Politiet mener det ikke er noen sammenheng mellom den planlagte reisen til Irak, og drapet på Røksland. Politiet har heller ingen opplysninger om at andre personer var involvert i reiseplanene.

19-åringens forsvarer, Sveinung Søndervik Johnsen, bekrefter til Fædrelandsvennen at det var 19-åringens familie som kontaktet PST.

— Det er riktig at han på et tidspunkt ønsket å kjempe mot IS i Irak. Familien tok selv kontakt med politiet og PST for å få hjelp til hva de skulle gjøre. Samtaler med politiet og familien førte til at han ikke reiste, sier Johnsen til fvn.no.

FORSVARER: Sveinung Søndervik Johnsen er advokat for bergenseren som er siktet for drap i Mandal.
Jarle R. Martinesen, Fædrelandsvennen

Ranet kro på veien

Politiet sier de ikke fikk noen forvarsler om at mannen kunne komme til å drepe.

— Det er ingenting i samtaler eller oppfølging som gav oss noen varsler på dette som nå har skjedd, skriver Arne Sundvoll, politioverbetjent i Agder politidistrikt, i pressemeldingen.

Iført militæruniform ble 19-åringen pågrepet onsdag ettermiddag utenfor Mandal. Han hadde da stukket av fra åstedet i en stjålet bil. På veien stakk han innom en veikro og truet til seg en flaske vann.

Eieren av veikroen, Michael Leibscher, fortalte onsdag til NRK at gjerningsmannen hadde på seg skuddsikker vest og grønne og brune klær - slik som i Forsvaret.

Slettet nylig Facebook-konto

BT og Fædrelandsvennen fortalte torsdag at mannen ønsket å kjempe mot IS i Irak.

19-åringen slettet sin Facebook-side på et tidspunkt etter 27. mars, men var i tiden før interessert i Peshmergaen - militærmakten og militsen til den kurdiske selvstyremyndigheten i Nord-Irak.

DRAPSSIKTET: 19-åringen fra Bergen er siktet for å ha drept sin kamerat Joakim Ophaug Røksland (19) onsdag 22. april 2015.
BT

Peshmergaen er en av de sentrale militsene som kjemper mot IS i Irak, blant annet i slaget om Kobani.

«Leve Kurdistan, leve Peshmerga, leve YPG», kommenterte han et Peshmerga-profilbilde i slutten av mars 2015.

YPG er forkortelsen for den kurdiske militsen Folkets trygghetsenhet, basert i syrisk Kurdistan.

Siv Alsén, seniorrådgiver i PST, sa torsdag at sikkerhetstjenesten var klar over 19-åringen.

— Jeg kan bekrefte at vi kjenner til ham. Utover det kan jeg ikke kommentere saken, sa Alsén til BT.

Overført til psykiatrisk

Mannen, som opprinnelig er fra Bergen, er nå overført fra fengsel til psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus. Han har selv tidligere forklart at han er diagnostisert med ADHD. Det er gjennomført en såkalt prejudisiell observasjon - en foreløpig undersøkelse mannens psykiske helse.

— Vi har ikke fått resultatet av observasjonen, men spørsmålet om hans psykiske helse vil være sentralt, og det kan bli aktuelt med full judisiell observasjon. Vi vet at han har hatt psykiske problemer forut for drapet, sier politiadvokat Seland.

19-åringen ble torsdag ettermiddag varetektsfengslet for fire uker med brev-, medie- og besøksforbud av tingretten.