I 12 dager etter 22. juli lå Kristian Rasmussen i koma på Ullevål sykehus. Fredag vitnet han i Oslo tingrett, bare noen meter fra mannen som forårsaket at han fikk hjerneblødning og store indre skader.

I dag lever han et helt normalt liv, sier han.

22. juli jobbet han i Olje— og energidepartementet, på et kontor vendt mot Grubbegaten, 25-30 meter unna bombebilen.

— Familien min fikk den psykiske trøkken. De fikk ikke kontakt med meg. Tanten min reiste til Ullevål sykehus og ventet, sier Rasmussen.

Identifisert ved hjelp av arr

Først klokken tre om natten fikk familien håpet bekreftet: Den ene uidentifiserte personen på sykehuset ble identifisert ved hjelp av et arr på lillefingeren.

I retten ble det vist bilde fra sykehuset, der Rasmussen lå i koma.

Da han kom inn på sykehuset, hadde han to liter blod i bukhulen, kraftig hjerneblødning, brutte bein og lungeskade.

— I ettertid, har jeg fått forståelsen av at det var på hengende håret. Det var noen få minutter det var snakk om, sier Rasmussen.

Han mener selv han overlevde på grunn av bombefilm på kontorvinduet.

— Glasset som kom inn var som et teppe, ikke tusen glassbiter. Det var det som reddet livet mitt, sier Rasmussen.

Ventet på hjelp

Neste mann i vitneboksen var Tore Raasok (56), ekspedisjonssjef i Samferdselsdepartementet. Han måtte amputere deler av venstre ben etter eksplosjonen.

Raasok vitnet i dag om hvordan han skadet, men bevisst, lå og ventet i 20 minutter på hjelp. Han kunne ikke gjøre noe. Han tenkte, forteller han i retten, på at han måtte kontakte konen. Det kunne han ikke gjøre.

— Det føltes så lenge å vente der. Jeg var på Ullevål 34 minutter etter bomben gikk av. Det er fabelaktig raskt, men det opplevdes ikke sånn da, sier Raasok.

Han ble holdt i kunstig koma i flere dager etter operasjoner på sykehuset.

— Jeg fikk ikke vite om Utøya før det var gått nesten tre uker, for de mente det ikke ville være bra for meg. Jeg reagerte, som jeg husker, voldsomt på det. Jeg syntes bare det var så ufattelig trist, og da gråt jeg. Alle de barna, alle de barna som ble drept på Utøya, sier Raasok.

OVERLEVDE: Kristian Rasmussen lå i koma etter å ha blitt rammet av bomben i Regjeringskvartalet.
THERESE ALICE SANNE
TILTALT: Anders Behring Breivik i reten fredag.
SCANPIX