Familien står torsdag frem i Sunnmørsposten og ber det norske folk om unnskyldning og tilgivelse.

— Jeg hadde aldri drømt om at det ble satt i gang en så omfattende leteaksjon. Jeg fikk sjokk da jeg så helikopteret og alle folka som lette, sier Razgar Abdulla Ahmed (35).

Han forteller at han for 15 kroner kjøpte dokumentene som viser at han er den rette faren til Awara, og den andre «sønnen» i huset som heter Mariwan og er 10 år gammel. Deretter flyktet han fra Irak til Norge. Vel fremme i Norge ba han om familiegjenforening for å hjelpe de to guttene. Men planen sprakk da Awara ville hjem til Irak igjen og reiste til København. Da meldte Razgar gutten savnet på Larsnes for å dekke over sannheten.

Lurte UDI Razgar har bodd på Larsnes siden 6. desember 1999. Han kom til Norge som flyktning i 1998. Han oppgav til politiet i Norge at han hadde kone og to barn i Irak. Konen Kwestan giftet han seg med i 1986. De har nylig fått et barn sammen.

UDI sa ja til søknaden om familiegjenforening. De falske dokumentene om at de to guttene Awara (14-15) og Mariwan var deres barn, ble akseptert. Dermed var det fritt frem for kone og barn å reise til Norge.

— I Irak er det lovløse tilstander. For en rimelig penge kan du få de dokumenter og stempel du trenger. Du får kjøpt dette på vanlige butikker, sier Kwestan.

Ville hjelpe Razgar forteller at Awaras mor er hans søster, at hun er enke og syk og at Awara er yngst av en søskenflokk på fem.

— Awaras mor er fattig, og ba om at vi måtte hjelpe slik at Awara fikk en trygg oppvekst i ut-landet. Jeg sa ja, og å gjøre noe slikt er ikke uvanlig mellom kurdere, forteller Razgar.

Operert Mariwan har både mor og far med rimelig god økonomi, men var ifølge «foreldrene» i Norge syk og måtte ha en operasjon han ikke kunne få utført i Irak. Gutten ble operert i Trondheim i fjor. Nå er gutten frisk og rask, og trives godt på Larsnes, forteller de.

For Awara har det vært så som så med trivselen. Gutten ble plassert i en

klasse med 12-åringer, fordi alderen hans ble oppgitt til 12 år. I virkeligheten er han et sted mellom 14 og 16. Han «mor» er 29, og de måtte derfor bløffe om alderen hans.

— Det ville være rart om en mor på 29 hadde en sønn på 15-16 år, forteller Razgar og Kwestan.

Godt å tilstå Først etter intense politiavhør vedgikk de to sannheten, etter at politiet hadde fått oversatt et brev som Awara hadde skrevet til sin biologiske mor.

— Det gjorde godt å fortelle sannheten Jeg følte at det var en stor lettelse, sier Kwestan.

Det kurdiske ekteparet risikerer nå å bli siktet både for menneskesmugling og falsk melding til politiet, i tillegg til falsk forklaring som Razgar allerede er siktet for.

De kan også få et erstatningskrav på flere hundre tusen for den omfattende leteaksjonen som ble satt i verk på Larsnes. De to frykter for sine liv dersom de blir sendt tilbake til Irak.