Mennene ble pågrepet torsdag ettermiddag. De var utstyrt med ekte japanske pass.

Da politiet dro fram en japansk tolk ble det fort konstatert at de såkalte "japanerne" ikke kunne et eneste ord japansk.

— Det ble avslørt via tolk at de ikke skjønte japansk, slik at det måtte tilkalles en kinesisk tolk. Da var det en av dem sprakk, forteller operasjonsleder Arne Jessen i Agder politidistrikt til NTB.

Agder politidistrikt ble varslet fordi man fryktet at kineserne kom med fergen fra Danmark.

SARS

Politiet frykter at flere kan ha kommet gjennom passkontrollene, da de japanske passene som de benytter er ekte pass som er stjålet. De slipper derfor gjennom den ordinære passkontrollen og gjennomlysning med UV-lys.

To kinesere ble torsdag stoppet på Heathrow utenfor London, etter at de kom med fly fra Sola. Politiet har foreløpig ikke vurdert faren for en eventuell SARS-smittefare

— Vi har ikke hatt kontakt med helsemyndigheter ennå, vi tar det vi har muligheten for i kveld, og utlendingsavsnittet får håndtere dette videre på lørdag, sier Jessen.

SAS advarte

Det var SAS i London som oppdaget at det var tre japanske navn på passasjerlisten til London. På grunn av tidligere episoder og det faktum at transportøren er ansvarlig for en eventuell tilbaketransport av passasjerer som blir nektet innreise, ba de om at japanerne måtte sjekkes ekstra nøye på Sola.

Siden det foreligger mistanke om organisert menneskesmugling er Kripos blitt varslet. Kripos har underrettet grensestasjoner over hele landet og bedt dem være ekstra på vakt.

(NTB)