Egentlig gjorde han fullstendig narr av næringslivet her vest, den 19 år gamle ungdommen fra Bergen, da han gjennom lengre tid fikk ut varer for flere hundre tusen kroner til Ågotnes-filialen til «Den russiske føderasjons ambassade, avdeling Hordaland». Han ble avslørt først da han prøvde å få ut en båt til en verdi av 700.000 kroner.

Da slo Hordaland politidistrikt til og pågrep unggutten i båten. I Midhordland forhørsrett la han mange kort på bordet.

Og politiadvokat Ole Bjørn Mevatne ba pent om at retten lot den frekke svindleren bli sittende i varetekt, siktet for krenkelse av en fremmed stat, omfattende bedragerier og bedrageriforsøk.

Men nei. Dommer Gunnar Rode Torvund mente bestemt det ikke var fare for gjentakelse. Dermed kunne unggutten slippes fri og vente på straffesak.

Skiftet beite og firma

Det gikk bare en måneds tid før det som etter all sannsynlighet er samme mann, havnet i politiets klør igjen.

Midhordland-dommeren har imidlertid delvis rett i at det ikke var fare for gjentakelse. 19-åringen har nemlig sluttet med å kalle seg representant for den russiske ambassade. Da han ble tatt nå i helgen var det som falsk Statoil-ansatt han opererte. Dessuten hadde han skiftet geografisk område.

Nå er det bedrifter på Sørlandet, og da spesielt i Arendal, som har levert ut varer for flere hundre tusen kroner til den tidligere falske russeren.

Ukjent for politiet

TV 2 la i går to og to sammen og skjønte at mannen som er tatt av politiet på Sørlandet må være den samme som lovet bot og bedring, tilstod og ble løslatt i Bergen for vel en måned siden. Først i dag tar Agder politidistrikt kontakt med kollegene her vest for å få en endelig bekreftelse. Det fikk Bergens Tidende bekreftet av politiet i går. Men TV 2 har vist bilder til svindelofre på Sørlandet, og samtlige har bekreftet at den tidligere «russeren» nå er «ansatt» i Statoil.

— Hvorfor den russiske ambassaden? spurte BT 19-åringen da han ble løslatt 18. juni i år.

— Det virket troverdig. Dessuten snakker jeg russisk, sa han da.

Tydeligvis virket han også troverdig som ansatt i Statoil. En rekke bedrifter bet på og sendte ham varer for store beløp, til en adresse i Arendal. Regningene gikk til det ekte Statoil.