En ny rapport viser at over halvparten av legemidlene som selges på internett er falske. Statens legemiddelverk advarer folk på det sterkeste mot å kjøpe medisin over nettet.

— Det kan være livsfarlig for egen helse å kjøpe medisiner på denne måten, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagbladet.

Kan inneholde gift

Rapporten er utarbeidet av den uavhengige organisasjonen European Alliance for Access to Safe Medicines. Ifølge rapporten er 62 prosent av legemidlene som selges på internett falske. De falske legemidlene kan inneholde for mye, for lite eller ingenting av det aktive medisinske stoffet.

Legemidlene kan også inneholde feil komponenter, giftige eller ikke-medisinske komponenter. veimaling, bonemiddel, skokrem, kritt og talkum nevnes som eksempler i rapporten.

Videre kan pakningen eller dokumentasjonen som medfølger medisinen være falsk.

Driver ulovlig

Salget i seg selv skjer også ofte på ulovlig vis. 95,6 prosent av nettapotekene driver illegalt, 94 prosent av nettsidene har ikke et navngitt og godkjent apotek i ryggen, og over 90 prosent av nettstedene selger reseptbelagt medisin uten resepter.

— Dette bekrefter en mistanke vi har hatt. Det er mye lureri bak legemiddelsalg på nett. De aller fleste bak salget opererer ulovlig i landene de kommer fra, vi aner ikke hvor de får legemidlene fra, sier Madsen.