ØYVIND LEFDAL EIDSVIK

GUDRUN SYLTE

— Det er grunn til å tro at disse innleggene skal stille barnevernet i et dårlig lys, sier Nils Marton Aadland, informasjonsrådgiver ved Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) på Vestlandet.

I mai reagerte Aadland sammen med sin kollega i Oslo på likelydende kritiske innlegg i aviser fra Tromsø i nord til Stavanger i sør. Forfatterne som står bak skriver alle under fra lokale plasser som Tertnes, Ulset og Fyllingsdalen.

BT har gått gjennom innlegg fra de to fiktive personene Bufetat har påvist, og også to andre fiktive personer som har skrevet om barnevernet i Bergens Tidende.

Fire fiktive personer

Felles for alle fire er at de ikke bor på adressene de oppgir, ikke står i telefonkatalogen eller er registrerte i folkeregisteret.

  • Harald M. Nilsen utgir seg for å være sosialantropolog. Han har blant annet innlegget «Barnevernet gjør mye skade» i Nordlys, men har også skrevet til Nationen, BT og Stavanger Aftenblad.
  • Rune G. Pedersen skal bo på Ulset, men finnes ikke der. En av e-postene til BT er sendt via Universitetet i Bergen sitt nett. Denne avsenderen har skrevet i Nationen, BT, Aftenposten og Dagbladet. Innleggene handler om både barnevernet og om hvor viktig det er at ytringsfriheten finnes for privatpersoner.
  • Elisabeth Johannessen, Fyllingsdalen, har skrevet flere ganger i blant annet Tønsbergs Blad, Bergens Tidende, Utrop og Nationen. Hun skriver blant annet at barnevernet er inkompetente.
  • Olav Mjelde på Tertnes finnes heller ikke. Han har fått innlegg på trykk i blant annet BT, BA, Aftenposten og Adresseavisen.

Flittig kvartett

BT har funnet rundt 40 innlegg fra den aktive kvartetten, men trolig er tallet langt større om flere lokalaviser blir tatt med. Alle innleggene er fra det siste halvåret.

— Vi ønsker åpenhet og konstruktiv kritikk, men det er vanskelig å gå i debatt med personer uten et ansikt. For oss er det viktig å varsle redaksjonen om at dette skjer, sier barneetatens Aadland.

Han mener det er rart at alle innleggene har kommet på trykk.

— Til og med store aviser har sluppet til folkene. Avisene har en jobb å gjøre for å hindre dette, sier Aadland. I følge han selv har ikke etaten hørt om lignende saker som denne.

Pinlig berørt

Mange av innleggene er også lesbare på nettstedet barnasrett.no, som tidligere har fått mye kritikk for å ha publisert navn på barnevernsansatte. Det blir drevet av Jarl Rune Nilsson, som blir pinlig berørt når BT forteller han om samlingen.

— Falske leserbrev har jeg svært liten sans for. Det er vanskelig nok å ikke bli dømt som fanatiker i utgangspunktet. Sender du inn noe til en avis, har du plikt til å gi beskjed om hvem du er, sier Nilsson.

Gry Scholz Nærø i Foreningen 2 foreldre synes heller ingenting om praksisen med falske navn.

AVISGRANSKING: Leserinnlegg signert av fiktive navn har kommet på trykk i rundt ti aviser over hele landet. Nå håper Nils Marton Aadland i Barne-, ungdoms- og familieetaten at avisene blir mer kritiske til brevsenderne.
Amundsen, Paul S.