I maten:

  • Campylobacter: Matbakterien trives i kjøtt. Bakterien dør hvis den stekes eller kokes, men kan lett overføres til andre matvarer som ikke skal varmes, for eksempel salat og brød.
  • Salmonella: Finnes i liten grad i Norge. Matvarer som egg og fjærkre kan inneholde smitte. Salmonella kan smitte til mennesker hvis man kommer i kontakt med avføring fra fugl eller pinnsvin. Diaré og magesmerter slår deg ut i opp til én uke.
  • Stafylokokker: Matforgiftning oppstår når stafylokokker, som vanligvis finnes i maten, får ekstra gode vekstvilkår på grunn av varme. Bakteriene formerer seg i hurtigtempo og produserer en gift som gir akutt matforgiftning, som regel med kraftig oppkast. Forgiftningen går som oftest fort over.

På kroppen

  • Streptokokker: Bakteriene finnes alltid på huden vår, men i varmt og fuktig vær får de ekstra gode vekstvilkår. Derfor kan små rifter eller sår i huden bli infisert og utvikle seg til brennkopper, spesielt om sommeren.
  • Stafylokokker: Bakteriene er på huden, men i åpne sår, kan de utvikle betennelser, spesielt når temperatur og fuktighet er høy. Stafylokokkene kan også spre seg til mat, og en gift bakteriene skiller ut kan forårsake matforgiftning.
  • «Swimmers ear»: Smertefull betennelse i øregangene som kan komme etter mye bading. Må behandles med antibiotika. Forebygges ved å holde ørene mest mulig tørre. Ørepropper eller bomull i ørene ved bading kan hjelpe.
  • Flått: Det lille krypet finnes langs hele kysten. Den biter seg fast i huden, og kan overføre bakterier som i verste fall kan føre til lammelse. Klær og myggmidler holder flåtten unna. Undersøk barn og deg selv hver kveld, og fjern flåtten med pinsett eller med fingrene innen 24 timer.

I vannet:

  • Basseng: Klor hemmer bakterievekst i bassenganlegg, men vannet i små plaskebasseng eller stamper bør skiftes hver dag for å hindre at bakteriene får sjansen til å vokse seg mange. * Badevann: Kommunene sjekker mengden tarmbakterier i vannet på populære badeplasser. Hvis antallet tarmbakterier blir for høyt, kan det indikere kloakkforurensning, som igjen øker faren for bakteriesmitte.