NOAHs årlige fakkeltog mot pelsoppdrett samlet lørdag nærmere 4000 deltakere i Oslo. På Torgallmenningen i Bergen hadde rundt 400 møtt opp. Blant dyrevernforkjemperne som holdt appeller, var flere politikere og kjendiser.

I Bergen holdt Sondre Båtstrand fra Miljøpartiet De Grønne sterk appell mot pelsdyrnæringen.

— Rev og mink lider like mye selv om det ikke blir skrevet om i media på en stund. Det var fint å se at så mange møtte opp en kald lørdag kveld mot, sier Båtstrand.

HOLDT APPELL: Sondre Båtstrand.
PRIVAT

Sterke appeller

Dyr lider i trange nettingbur. Det er fortsatt 300 pelsfarmer igjen i Norge ifølge Båtstrand.

— I regjeringen har både Arbeiderpartiet og SV gått inn for avvikling av pelsdyrnæringen, uten at noe har skjedd. Nå må vi få ut fingen og få en stopper på dette.

— Jeg synes det gikk veldig bra i år. Det var mange sterke appeller. Det nærmer seg 4000 deltakere, vi må vente litt på de endelige tallene, sa NOAH-leder Siri Martinsen til NTB.

Hun var fornøyd med oppmøtet til tross for at det var noen færre enn fjorårets 6000 togvandrere. Martinsen mener at man kan se en tydelig frustrasjon blant folket, også på grunn av bredden i folkemassen som gikk fra Youngstorget til Stortinget i Oslo lørdag kveld.

— At politikerne drar ut avviklingen av pelsoppdrett, fører til et sinne i det norske folk. Blant annet fortalte Jenny Skavlan at hun hadde med seg både mor og mormor i toget. Det viser en bredde at tre generasjoner er med, sier Martinsen.

Blant politikerne som har engasjert seg i kampen for dyrs rettigheter, er Arbeiderpartiets Hadia Tajik og SVs Heikki Holmås. De holdt begge appeller foran Stortinget lørdag. Blant andre på talerlisten var Unni Lindell, Jostein Pedersen, Fam Irvoll og Viktoria Winge.

Bred støtte

— Like opplagt som at gresset er grønt eller at jorden er rund, er det at reven og minken kler pelsen best. Ingen pelsprodukter er nødvendige nok, varme nok eller vakre nok til å forsvare en næring som avler opp ville dyr til å bli luksusplagg. Vi må sette en standard. Vi må gå foran og forby pelsdyroppdrett i Norge, sa Tajik i sin appell.

— Dette handler om dyrs rett til ikke å bli født på nettingbunn og å bli drept for å bli unødvendige luksusvarer. Et lands verdighet måles langt på vei av måten man behandler sine dyr på. I så fall er Norge et land uten verdighet. Jeg skammer meg over mitt lille land, lød det fra forfatter Unni Lindell.

Støtten fra norske kjendiser betyr mye for NOAH. Det er personer som folk kan identifisere seg meg, det vekker interesse, og folk skaffer seg kunnskap om dyrs rettigheter, mener Martinsen.

— Det betyr veldig mye, for vi når ut til et bredere lag av folket. Vi har mange støttespillere, både filosofer, forfattere, modeller og artister. Det gjør at vi treffer mange, sier hun.

OSLO: Rundt 4000 hadde møtt opp for å markere avsky i hovedstaden.
SCANPIX