LISE MERETE OLAUSSEN

Det er flere grunner til at eksperter tror en ny pandemi er på vei. Rent historisk har pandemiene kommet i bølger med 10-40 års mellomrom. Den forrige, dødelige pandemien var Hongkong-syken, som i 1969-70 tok livet av flere millioner mennesker.

— En ny pandemi vil komme brått, eller om noen få år, sier Geir Stene-Larsen, direktør ved Folkehelseinstituttet.

— Vi har fulgt pandemiene siden 1510, og alt tyder på at de kommer med jevne mellomrom. Nå er det 37 år siden den forrige, og vi regner med at en ny er på tur, sier han.

Det er uenighet om den nye pandemien vil ha sitt utspring i fugleinfluensa eller i et annet virus. Enkelte fagfolk mener at siden fugleinfluensa har vært åtte år i verden uten å ha blitt til en pandemi, så vil den heller ikke bli det. Andre eksperter mener fugleinfluensa fortsatt kan utvikle seg til en pandemi.

— Internasjonale helsemyndigheter mener at pandemien vil oppstå i en variant av fugleinfluensaviruset, men det kan også dukke opp et annet spontant virus, sier Stene-Larsen.

De fleste pandemier har startet i Asia. Fagfolk regner med at den nye pandemien vil komme fra øst, selv om den også kan oppstå andre steder. Når viruset først har begynt å spre seg fra menneske til menneske i Asia, vil det bare ta 6-12 uker før det er i Norge.

Sykdommen vil trolig herje i Norge i om lag ni måneder før pandemien er over. Norske helsemyndigheter har allerede inngått en avtale med et medisinfirma om å få produsert fire millioner vaksiner.

— Vi kan ikke lage vaksinen før sykdommen slår til, fordi vi trenger viruset for å utvikle vaksine. Det vil ta cirka et halvt år før vi har vaksine klar, sier Stene-Larsen.

Det er en svært detaljert handlingsplan mot pandemi departementet la frem i går. - Vi har lenge planlagt å presentere denne planen i dag. Det må jo virke beroligende for folk at vi har en plan for hvordan vi skal møte en pandemi, sier Rigmor Aasrud (Ap), statssekretær, Helse- og omsorgsdepartementet.