— Min svigerdatter mente jeg burde prøve det, sier Gunvor Isager. Etter å ha brukt kommunale sykepleiere i rundt tre år, er hun nå en av skarve 27 personer i Bergen som bytter til privat.

Isager har flere fall bak seg – med påfølgende brudd. Hun får hjelp fire ganger om dagen i leiligheten sin i Adolph Bergs vei. Jevnt over er hun fornøyd med kommunen.

— Det var litt rot med medisinene. Og enkelte kommer flygende inn som en flue, og flyr ut igjen i full fart. Men heldigvis er de fleste snille, blide og hjelpsomme, sier hun.

Hele byen fra neste år

Mandag banker de første private hjemmesykepleierne på bergenske dører. Da innføres fritt brukervalg i hjemmesykepleien i store deler av Bergen. Fra neste år skal hele byen omfattes av tilbudet.

Siden nyttår har brukere av hjemmesykepleien i Åsane, Fana, Landås og Sandviken kunnet velge mellom kommunale eller privat hjemmesykepleie. I månedsskiftet januar/februar gikk det ut informasjonsskriv til samtlige mottakere av hjemmesykepleie i bydelene som så langt er omfattet av ordningen.

Tall fra Bergen kommune viser at responsen ikke akkurat har vært overveldende. Av knapt to tusen potensielle kunder, har de private så langt kapret 1,44 prosent.

BRUKERE AV HJEMMESYKEPLEIEN: Tabellen viser hvor mange som har valgt å bruke privat hjemmesykepleieleverandør pr 23. februar i de bydelene som har tilbudet.

Vil ekspandere

Seniorstøtten tilbyr sine tjenester på Landås og i Fana. Daglig leder Henning Aandal er fornøyd med tilbakemeldingen så langt.

— Med tanke på at vi ikke er i gang med tilbudet ennå, synes vi responsen i Bergen har vært god. Vi lover kundene fast hjemmesykepleier, og det tror jeg er en grunn til at vi har såpass mange brukere fra dag én, sier Aandal.

Han sier at det er lettere for de private å etablere seg i de store byene.

— Av forskjellige årsaker er det bare mellom 10 og 20 prosent av brukerne som velger privat. Da trenger vi et visst kundegrunnlag for at det blir forsvarlig å bygge opp en administrasjon, sier han.

Vi er der vi kunne forvente, men ikke der vi ønsker å være. NILS PAULSEN, ORANGE HELSE AS

- Handler om tillit

Orange Helse skal hente sine kunder i Åsane og i Sandviken. At så få har meldt sin interesse overrasker ikke.

— Akkurat nå har vi ikke så mange brukere. Vi er der vi kunne forvente, men ikke der vi ønsker å være, sier daglig leder Nils Paulsen.

— Det går litt sakte fremover, men det går fremover.

Forklaringen synes ikke Paulsen er vanskelig å finne.

— Dette er en prosess som vil ta tid. Det er tjenestetilbud som handler om tillit, sier han.

Henning Aandal har også et håp om at de kan bruke Bergen som en base for videre ekspansjon.

— Når vi først er på plass i Bergen, vil det være veldig interessant for oss dersom nabokommuner også velger å åpne opp for private, sier Aandal.

**Les også:

Tror fremtiden er privat**

— Jeg liker å prate

Rønnaug Holmefjord i Seniorstøtten AS er an av hjemmesykepleierne som skal stelle for Gunvor Isager. Hun lover henne tre ting som kommunen ikke alltid kan.

— Du får besøk av kun to-tre faste pleiere. Alle har autorisasjon slik at vi kan følge opp medisinering din, sier hun.

Hun lover også at de skal ha tid til å sette seg ned.

— Noen ganger kan fem minutter på sengekanten være like viktig som smertestillende medisin, sier hun.

Dette er viktig for Isager.

— Du sitter jo alene hele dagen. Da er det godt å få en liten prat. Og jeg liker å prate, sier hun og ler.

Hva er avgjørende for om du velger privat eller kommunal hjemmesykepleie?