og Anders Nordstoga/Aftenposten

FN-gruppen INSARAG (International Search and Rescue Advisory Group) har bedt den norske mobiliseringsgruppen NORSAR (Norwegian Search and Rescue) om hjelp i forbindelse med raset i Ålesund.

– Det vi har på gang nå er en bestilling på NORSAR via Hovedredningssentralen, sier brannsjef Jon Myroldhaug i Oslo til VG Nett.

Internasjonale oppdrag

Gruppen mobiliseres sentralt via FN-samarbeidet, og satser i utgangspunktet på internasjonale oppdrag. Sist gang NORSAR var ute på oppdrag var etter jordskjelvet Bam i Iran i desember 2003, hvor over 50.000 mennesker mistet livet.

– Det blir flydd opp en gruppe av redningshunder og fire av våre mannskaper. De har reist til Gardermoen nå og venter på transport, sier Myroldhaug.

NORSAR (Norwegian Search and Rescue) er et samarbeid mellom Oslo brann— og redningsetat, Norsk luftambulanse og Norske redningshunder.

Trening i å jobbe i ruiner

Også Bergen brannvesen sin spesialredningsgruppe (BSR-gruppen) er i alarmberedskap. De er blant annet spesialisert på å jobbe i ruiner.

– Vi har fått beskjed om å være forberedt på å reise til Ålesund. Alle mann er kledd og klar for utrykning, utstyret er klart og vi har doblet mannskapet fra seks til tolv på stasjonen i tilfelle vi reiser ut, sier Kjetil Bahus, gruppeleder for Bergen Brannvesens spesialredningsgruppe.

Ved 11.30-tiden sier imidlertid Tore Kallekleiv til bt.no at halvparten av BSR-gruppen nå er permittert.

— Den lokale redningssentralen i Ålesund har akkurat gitt beskjed om at halve gruppen kan permitteres. Sjansen for at Bergen brannvesen drar oppover er dermed betydelig mindre, sier Kallekleiv.

Men han legger til at seks personer fra BSR-gruppen er på vakt som vanlig. Brannvesenet kan dermed stille med minimum seks personer på kort varsel om det skulle bli nødvendig.

Erfaring med ras

Oslo Brannvesen sendte i formiddag fire redningsgrupper til Ålesund i forbindelse med boligblokken som kollapset etter et steinras. Bahus mener mannskapet ved Fana Brannstasjon har mye å bidra med i redningsarbeidet etter de fem savnede personene.

– I 2005 opplevde vi både raset i Hatlestad og Hetlebakken, noe som har gitt oss mye lærdom. Det er ikke mange andre redningsgrupper som har erfaringer med slike ras. I etterkant av skredene i 2005 har vi utviklet oss videre, spesielt innen tauredning, ras og organisering på skadestedet.

Om redningsgruppen blir sendt til Ålesund, antar Bahus at de først og fremst vil bidra i søk og frigjøringsoperasjoner.

– Vi vet ikke hvilke arbeidsoppgaver vi eventuelt vil få, men jeg tror det vil bli å gå inn i bygningen, lokalisere personer og få de ut. Det kan bli en stor oppgave. Jeg har selv vært med på slike operasjoner i forbindelse med Hatlestad-skredet og vet hvor vanskelig det er.

Vurdert fra minutt til minutt

I tillegg er annet brannmannskap forberedt på å dra til Sunnmøre. Brannsjef Helge Eidsnes hadde i morgentimene briefing med dem på hovedstasjonen.

— Alt avhenger av hva jobben blir. Det blir vurdert nesten minutt for minutt hva det er behov for. Men vi har utstyr som er godt egnet for å sikre egne folk som må inn i bygninger og lete etter savnede, sier Kallekleiv.

— Vi er i dialog med brannsjefen i Ålesund, og det blir fortløpende vurdert om vi skal dra, sier utrykningssjefen i Bergen.

Klokken 08 onsdag morgen var fem personer fremdeles savnet etter at en boligblokk kollapset i bydelen Fjelltun, halvannen kilometer fra Ålesund sentrum.

En spesialgruppe opprettet for å bistå ved katastrofer i utlandet, kan nå bli sendt til Ålesund. Også Bergen brannvesen er parat.
Johannessen, Sara