Flyet, et toseters F-16B, styrtet i sjøen omlag klokka 10.24. Flyet deltok i NATO-øvelsen Joint Winter. Årsaken til ulykken er ikke kjent. Det er stor flyaktivitet i luftrommet over Troms og nordre Nordland i forbindelse med Joint Winter, rundt 100 kampfly deltar.

I god form — Pilotene skjøt seg ut da flyet fikk problemer. Et Sea King redningshelikopter var i lufta åtte minutter senere, og pilotene var ved 11-tiden til legesjekk ved Bodø flystasjon. De var tilsynelatende i god form og gikk selv ut av redningshelikopteret, opplyser pressetalsmann for øvelsen, oberstløytnant John Espen Lien til NTB.

Redningsapparatet reagerte svært raskt etter at meldingen om flystyrten kom. Pilotene rakk knapt å bli våte.

— De to pilotene ble plukket opp av helikopteret om lag klokka 10.45. Mer effektivt enn det går det ikke å få til. Jeg tror ikke det lar seg gjøre å gjennomføre en redningsaksjon hurtigere, sier pressetalsmann Finn Bjørnar Hansen ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge til NTB.

Nødmelding F-16-flyet gikk ned rundt 10 kilometer nordvest av Bodø, sørvest for øya Landegode. Kort tid etter styrten sendte Bodø radio ut melding til skipene i området.

— Vi fikk tilbakemelding fra et fartøy som lå like i nærheten. Hadde ikke Sea King-helikopteret vært på plass så raskt, ville pilotene blitt plukket opp i løpet av kort tid, sier Hansen.

En redningsskøyte er nå plass i området for å lete etter fragmenter av flyet. Flyet tilhørte den sammenslåtte 331/334-skvadronen som har base ved Bodø Hovedflystasjon.

Forrige gang Forsvaret mistet et F-16-fly var i april 1997, da et fly styrtet i Tosenfjorden i Bindal kommune.

NTB