Sentrumspartienes statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik var vemodig da han konstaterte sentrums død, etter et møte tirsdag ettermiddag.

— Vi har hatt et usedvanlig godt samarbeid i fire år. Vi har opparbeidet både et personlig og politisk fellesskap, ikke minst fra den tiden vi satt i regjering, sa Bondevik.

— Valget ga oss ikke noe mandat til å danne en ny sentrumsregjering. Nå må partiene drøfte hver for seg hvordan de skal forholde seg til regjeringsspørsmålet, fortsatte han.

Ingen planer om Ap-sonderinger

Samtidig understreker nestleder i KrF, Einar Steensnæs, at det ikke foreligger noen planer om å sondere med Ap.

— Statsministeren må ta ansvaret for at velgerne ikke er fornøyde med den sittende regjering. Det må opposisjonen ta inn over seg, og KrF vil ta en ansvarlig rolle, sa Steensnæs.

Et flertall av KrFs fylkesledere tror forhandlingene for å danne regjering med Høyre blir kompliserte, men ikke umulige.

Bør ikke gå av før et alternativ foreligger Fylkeslederne i Ap mener at Stoltenberg-regjeringen ikke bør vurdere å gå av før den borgerlige fløyen kommer opp med et alternativ.

De 14 fylkeslederne som NTB fikk kontakt med tirsdag, mener det var klokt av statsminister Jens Stoltenberg ikke å gå av valgnatta, til tross for det elendige valgresultatet.

Tid for analyser

Partileder Thorbjørn Jagland varsler uansett en dyptpløyende analyse av Arbeiderpartiets valgresultat, og spørsmålet om hva slags parlamentarisme Norge skal ha. Dagen etter det begredelige valget møtte partiets sentralstyre for å oppsummere situasjonen, men også for å trøste hverandre.

— Nå må vi ta noen grep for å få en skikkelig analyse i partiet. Vi må få fram alle tallene, og definere problemstillingene, sa Jagland i forkant av møtet.