London

Bøttevis av weekend-turister valfarter til London for å skrike seg hese på Highbury eller White Hart Lane, nynne Abbas «Dancing Queen» på Prince Edward Theatre og shoppe seg blakke på Harrod's.

Men også for å la seg underholde i hjel i Soho, i fornøyelsesparken for «adults only» mellom Shaftesbury Avenue og Regent Street. En getto som en vanlig lørdagskveld sluser inn 300.000 lommebøker til nærmere 40 teatre, 50 kinoer og et ubegripelig antall utesteder.

Men også til mer luguber moro — som pool dance, peep shows og striptease. Til bordeller og prostitusjon. Og for de som har legning for dette strøkets nattside, haster det. Snart kan det være slutt på Soho-synden.

For myndighetene i bydelen Westminster vil ha boliger i stedet for bordeller. Renovering er stikkordet. I en razzia ble hundrevis av prostituerte tatt med buksen nede og femti bordeller boltet igjen.

«Excuse me...»

«Excuse me darling, should we…?»

I sexgaten Brewer Street har jeg nettopp takket høflig nei til et sjenerøst tilbud fra en jente i moderne horeuniform; caps, t-skjorte og joggebukse. Hun tok det pent.

Men fristelsene står i kø. Det kryr av «Beautiful girls from all over the world». I smalgangen mot Peter Street blinker neonkanonen som forteller at Raymond's Revue Bar har det «Greatest Nude Show On Earth» og at pool dance bare koster 15 pund - pluss det som skal i strømpebåndet, da.

Like borti gaten ligger verdens mest berømte gaypub, rosa Admiral Duncan. Den som ble blåst til himmels i juni for tre år siden. En særdeles uskyldig affære, Duncan-homoen, sammenliknet med det du kan oppleve i kjellerlokalene i sidegatene Tisbury Court og Rupert Street.

Der innkasterne lokker med at du bare trenger betale fem pund for «live sex» to trapper ned. Ta et godt råd: Ikke la deg lure av lokkedamens sminkete smil. Hun akter å loppe deg for mye mer enn de fem pundene der nede i tussmørket. Selv ølprisene på Zachen blir lommerusk mot det de skal ha for en pint Guinness sånne steder. «Do you speak english, sir…?» Nix!

Vil ha leiligheter

Men nå skal det bli en slutt på sexen. I hvert fall på showene downstairs og prostitusjonen upstairs. For Londons borgermester Ken Livingstone har bestemt at bydelens bordeller bør bli leiligheter - uten røde lykter i vinduene.

For er det noe London desperat trenger, så er det leiligheter det ikke skal koste en formue å bo i. Derfor har Westminster Council i første omgang gått til det skritt å ekspropriere ti hus i det aller syndigste Soho.

— Bygningene er nedslitt og trenger renovering, sier myndighetene, og har pådradd seg de prostituertes vrede. Men ikke bare de prostituertes. Også beboere og næringsdrivende i Soho protesterer. Restauranter, klubber, puber og butikker. Omtrent alle har de skrevet under på protesten. Nærmere 10.000 underskrifter, faktisk. Og alle bedyrer at de ikke har noe imot Sohos sexindustri.

— Soho og sex har gått i hop i årtier. Vi lever greit sammen, sier reklamemannen Trevor Beattie til Evening Standard, en lokal størrelse som selv har forretningsbase i Soho.

«Heksejakt»

De prostituerte kaller myndighetenes aksjon for «heksejakt» - og hevder at de går livsfarlige tider i møte hvis de må fallby sine tjenester på gateplan.

På et offentlig møte i Soho Church, der betal-damene stilte med masker, ble det hevdet at kvinner som selger sex heretter kan bli ofre for byens Jack The Rippers.

— Soho er et av de tryggeste red light-strøkene i London, hevdet Niki Adams i aksjonen Legal Action for Women, og viste ifølge Evening Standard til at minst tre prostituerte var blitt drept etter at de hadde flyttet geskjeften til andre strøk.

- Mer enn sexbuler

— Men turister må ikke glemme at Soho er mye mer enn nattklubber og sexbuler, for først og fremst er Soho en spennende kulturell smeltedigel - og dessuten et sted hvor vanlige familier bor og trives.

Det sier Jan Tystad (66), bergenser som har nesten 25 journalistår bak seg i London. Han understreker at Soho er en trygg bydel, vel å merke hvis du ikke lar deg lokke ned trapper eller opp trapper.

— I så fall er det garantert at du vil bli kvitt mye mer penger enn det du hadde planlagt, advarer Tystad.

Men stikk gjerne innom kaféer, restauranter, barer, klubber og rare butikker i Soho-gater som Greek Street, Frith Street, Dean Street, Warwick Street - men først og fremst den stimende fargerike paradegaten Old Compton Street.

Noen stikkord til den som skal vandre gatelangs her: Madam JoJo, Molly Moss, The Warwick, Bay of Bengal, Zilli, Duke of Argyll, Café España, Ronnie Scotts, Bar Italia, La Perla og Bargain Books.

Du vil elske Soho etter å ha gått den løypen. Med eller uten pool dance.

<b>LOKKER:</b> «Excuse me, darling...». Mange vil ha deg innenfor dørene i Soho. <br/> FOTO: NINE E: RANGØY
NINA E. RANGØY