Solen hang perfekt over de høye husene på Nordnes og skapte et gyllent lys inne i Slottsgården utenfor Håkonshallen da gjestene ankom lørdag kveld.

Litt før klokken 19 drønnet det i kanonene på Bergenhus festning. Det betydde bare en ting. Kongen var i anmarsj sammen med dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og hovedpersonen selv, prinsesse Märtha Louise. Kortesjen kjørte inn i Slottsgården og helt frem til Håkonshallens hovedinngang.

I godt humør

Kongen og dronningen først, i samme skinnende bil som de brukte da de ankom Galleri Nygaten fredag kveld. Rett etterpå kom Märtha Louise, Haakon og Mette-Marit.

Mens Skjold skoles musikkorps spilte ble kongefamilien tatt imot av sjefen for Bergenhus regiment, oberst Edvard Larsen. Både majesteter og høyheter virket å være i godt humør der de villig poserte for et internasjonalt pressekorps. Soldater fra hæren sto i stram giv akt. Et artig innslag var også medlemmene av fekteklubben "Kongshirden anno 1260". De sto vakt flere steder på Bergenhus festning, iført kostymer og fektevåpen fra middelalderen.

Jublet for de kongelige

Det hadde samlet seg en gruppe skuelystne bergensere ute på grusplassen ikke langt fra Rosenkrantztårnet. De jublet når de kongelige kjørte forbi. Inne i selve Slottsgården var det bare pressen som fikk slippe til.

Märtha Louise var kledd i en helt særegen kreasjon på bursdagen sin, som du kan lese mer om på et annet sted i avisen.

Da jubilanten med familie var vel i hus, var det bare å vente på resten av gjestene.

Biskop Ole D. Hagesæther med kone kom faktisk for tidlig, før kongen til og med, og måtte pent vente litt i utkanten. Årsaken var visstnok at drosjen hadde kommet litt for tidlig.

Byrådslederen i tet

Alle gjestene måtte bruke en annen inngang til Håkonshallen enn de første fem som ankom. En av de første inn var byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen, med mann. Strøm-Erichsen var kledd i en oransje kjole med et rødlilla sjal som hun var svært spent på hvordan ville blir mottatt av en vanligvis svært så kjoleinteressert presse.

— Har du tid til fest når du skal legge frem Bergens-budsjettet allerede mandag? Byrådslederen tenkte seg om en kort stund.

— Ja, det har jeg, svarte hun med ettertrykk. Hun gledet seg til festen, og mente prinsessens helg i Bergen var glimrende reklame for byen.

Kanskje Wegners siste

Politimester Rolf B. Wegner kom i gallauniform. Kanskje blir dette hans siste store representasjonsoppgave som politimester. Det er jo flere enn ham som har lyst på mesterjobben når Bergen innlemmes i det nye Hordaland politidistrikt.

Ordfører Ingmar Ljones, som snart skal på Tinget, og fylkesmann Svein Alsaker kom begge i sort smoking.

Så var det klart for to busslaster fra SAS-hotellet på Bryggen.

Venner av bursdagsbarnet og andre kongelig gjorde entré med kronprinsesse Victoria, kronprins Frederik og prins Nikolaus i spissen. Det tre unge stoppet rutinemessig opp foran fotografene, og smilte pent. En dansk journalist ropte til Frederik:

— Hvordan likte du spaserturen i Bergen sentrum i dag?

Men for sent. Kronprinsen var allerede innendørs.

Pikehyl og romantisk musikk

Nok en gang ventet pressekorpset på Ari Behn. Pikehylene fra utsiden varslet at noen var på vei, og den dresskledde politimannen ved inngangsdøren bekreftet uoppfordret mossingens nær forestående ankomst.

Og mens Skjold skoles musikkorps kanskje ikke helt tilfeldig spilte Nat King Cole-klassikeren "When I Fall In Love", prøvde forfatteren å rusle inn så anonymt som mulig sammen med andre venner av den jubilerende prinsessen.

Inne i selve Håkonshallen sto kongen, dronningen og prinsesse Märtha Louise og hilste samtlige gjester velkommen.

Da politimester Wegner ankom i sin eldgamle gallauniform sa Sonja: - Så flott uniform du har, riktig elegant!

Sonja og Ari

Ari Behn fikk en varm mottakelse av dronning Sonja. Hun la hånden på skulderen hans mens de småpludret om den fine dagen.

Prinsessen fikk hele to kyss på kinnet av Ari. De holdt blikket lenge før han forsvant inn i den store ballsalen, der festmiddagen ventet. I dag er den kongelige festivitas over. Samtlige gjester reiser hjem, og kronprins Haakon og Mette-Marit tar toget tilbake til Oslo.

HØYTIDELIG VELKOMST: Sammen med mor og far, storebror Haakon og svigerinne Mette-Marit ble prinsesse Märtha Louise ønsket velkommen til bursdagsfeiring.
FOTO: KNUT STRAND