— Hei alle sammen, og velkommen til eventyrstund! Det er lørdag ettermiddag og i Alvøen er idyllen komplett. Solen skinner, prinsesse Märtha Louise stråler og ved Bergen Lufthavn styrer man til og med flytrafikken utenom for ikke å ødelegge den intime stemningen.

Foran scenen venter minst 400 forventningsfulle mennesker, deriblant en rekke yndige, små prinsesseemner. Annenhver småpike ser ut til å ha pyntet seg med silkekjole, plastdiadem og annen glitter, helst i rosa eller lyseblått. Selv har prinsessen valgt en lysegrønn og turkis kreasjon laget av Ragnhild Karijord i Lofoten. Ved siden av henne sitter bergenseren Atle Halstensen, klar for å akkompagnere eventyrfortellingene med sitt elegante pianospill.

Eventyrbok til høsten

Først ut er prinsesse Märtha Louises første egne bidrag til eventyrtradisjonen, en historie som har fått navnet «Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet». Med sterk mimikk og dramatisk stemmebruk forteller hun om den gangen Kong Haakon og Dronning Maud, kom til landet, med lille Olav på armen.

Ved å ta noen friheter med slektskrøniken skaper prinsessen en artig beretning om hvordan lille Olav kjeder seg på tronen og drar ut i landet for å lære om «de norske tradisjoner og væremåter». Dette byr på flere spennende opplevelser og resulterer etter hvert i at hele kongefamilien lærer seg å gå på ski - etter å ha tjuvtrent i trapper og ballsaler på Slottet.

Prinsessen forteller med innlevelse og uten manus, slik at de fleste unge og eldre sitter fjetret frem til den typiske eventyravslutningen: - ...og sånn ble det at fra den dagen så gikk alle de kongelige med kronen i hjertet sitt og ikke på hodet!

Skitrening inne på Slottet

Etter applausen får vi to eventyr hentet fra Asbjørnsen og Moe, «De tre prinsesser i Hvittenland» og «Prinsessen på glassberget». Innimellom får prinsessen hele publikum til å synge med på en leken versjon av «Per Spelmann», og det er først mot slutten av den timelange seansen at de små begynner å bli rastløse.

— Det var fantastisk å få spille i disse omgivelsene, smiler prinsessen etterpå. Det er Märtha Louises første besøk i Alvøen og i møte med pressen skryter hun villig av det flotte området .

Dagens forestilling var den fjerde og siste i denne omgang, men det planlegges mer turnévirksomhet i sommer og til høsten. En opplagt, lattermild Märtha Louise bekrefter også at «Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet» skal utgis i bokform.

— Ja, det kommer vel ut til høsten en gang, sier prinsessen ý og ler bort alle spørsmål om detaljene rundt utgivelsen.

— Er noe av eventyret basert på historier Kong Olav fortalte?

— Nei, det er det ikke, men jeg vet at han øvde på å gå på ski inne på Slottet, sier prinsessen.

Eventyr er viktig

Märtha Louise snakker varmt om eventyrtradisjonen og ønsker å gjøre sitt for å bringe den videre til nye generasjoner. Barn som ofte blir lest høyt for er flinkere til å ta opp læring på skolen, forteller hun. Som voksen henter hun selv mye lærdom fra eventyr.

— For meg handler eventyrene mer om en indre reise. Altså, når de gifter seg i eventyrene, så ser jeg vel det mer som at det er to sider som har kommet til en større forståelse og som dermed oppnår en høyere bevissthet. Og når prinsessen er fanget av trollet, for eksempel, så er det en del av mennesket som er fanget i berget. Det kan for eksempel være at du er fanget av redselen for å gjøre noe, tørre å gå ut i verden, være den du egentlig er, makte det du egentlig kan. Men når det slipper, så tør man jo plutselig å gjøre det, tør å være den man egentlig skal være!

Pressemøtet nærmer seg slutten og BT prøver et mer dristig spørsmål.

— Kongestanden og eventyrene er jo knyttet nært sammen, gjennom handlingen i mange av fortellingene. Er det så at hvis den ene tradisjonen skal overleve så bør også den andre holdes i hevd?

— Hahahaha, ler prinsessen og snur seg til neste journalist:

— Hva vil du spørre om?

Og snipp, snapp, snute - så var intervjuet ute.