Ulf-E. Rosenberg, Stavanger Aftenblad

Jon Tufto, bt.no

NTB

36 personer jobbet på spreng for å få kontroll over gasslekkasjen på Snorre A i morges. Først ved 11-tiden kunne Statoil melde at faren ser ut til å være over.

180 arbeidere er evakuert fra plattformen, og befinner seg nå på andre plattformer i nærheten.

I løpet av ettermiddagen vil de evakuerte ankomme Flesland i helikopter. Der vil de gå gjennom inntrykkene fra den dramatiske evakueringen.

— Etter debriefingen vil arbeiderne bli innlosjert på hoteller i Bergen, sier informasjonssjef Harald Schjelderup i Statoil Bergen.

Lekkasjen stanset

Statoil opplyste ved 11-tiden mandag at det ikke lenger kommer gass opp til overflaten, og at situasjonen er betydelig bedret. Det skal ikke være noen synlige tegn på at det har lekket ut olje i forbindelse med gasslekkasjen.

Statoil har dermed besluttet at den høye beredskapen skal reduseres ett nivå. Redningshelikopteret som har vært i beredskap på boreriggen Stena Don, blir sendt i land.

Store mengder boreslam er pumpet inn i brønnen for å stanse gasslekkasjen på Snorre A-plattformen. Men Statoil kan ennå ikke si noe om hvor lang tid det vil ta å få kontroll over brønnen.

Etter at gasslekkasjen under plattformen var stanset mandag formiddag, fortsatt arbeidet med å stabilisere trykket. Brønnen har direkte kontakt med reservoaret og dermed også trykket i reservoaret.

— Trykket er under kontroll og lekkasjen stanset, men folkene ute på plattformen har ikke kontroll på brønnen, sier konserndirektør Terje Overvik i Statoil.

Full beredskap

Både i Statoil og i Petroleumstilsynet var det full beredskap etter lekkasjen.

— Dramatisk og uavklart, sa Inger Anda i Petroleumstilsynet om situasjonen på Snorre A-plattformen i morges.

Imidlertid kom ingen personer til skade mens gassen strømmet ut fra havbunnen. Lekkasjen ble oppdaget rundt klokken 19 i går kveld, og skyldes ifølge Petroleumstilsynet trolig brønnspark i en vann- og gassinjeksjonsbrønn. Det innebærer innebærer en ustabilitet i brønnen som følge av at den tar inn gass, olje eller vann. Dersom barrierene hadde sviktet, kunne brønnspark, eller kick, ført til utblåsning (blow-out).

Ifølge Statoil oppsto problemene med brønnen i forbindelse med brønnoverhaling og uttrekking av et produksjonsrør på feltet.

Bobler i havet

Det boblet i havet like ved plattformen som følge av gasslekkasjen.

Gassen strømmet fra reservoaret via et hull i fôringsrøret 1561 meter under boredekket, videre opp til havbunnen, og deretter til havoverflaten.

Statoil har en ubemannet miniubåt (ROV) som ligger på feltet og kan brukes til å overvåke havbunnen og brønnen.

— Den ligger der i beredskap, sier Hetland.

Evakueringen startet klokken 20.45 med flere helikoptre, blant dem ett redningshelikopter fra Sola. Mannskapene som ble evakuert, ble fraktet til riggen «Stena Don» og Snorre B-plattformen bare 7 kilometer fra Snorre A, samt til nærliggende plattformer, blant andre Statfjord C.

— Det ligger fire fartøy rundt Snorre A-plattformen i beredskap, sier vakthavende redningsleder Terje Langås ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

De fire fartøyene er kystvaktskipet «Eigunn» samt skipene «Ocean Knarr», «Stril Clipper» og «Tromsskarven».

<b>DRAMATISK:</b> Terje Overvik, Statoils konserndirektør i Undersøkelse og produksjon Norge, sa på en pressekonferanse mandag at situasjonen som oppsto søndag kveld var alvorlig, men aldri i nærheten av en utblåsning.
Alf Ove Hansen / SCANPIX
<b>EVAKUERT:</b> Oljeplattformen Snorre A ble søndag kveld evakuert på grunn av en ustabil brønn. Totalt 180 arbeidere måtte forlate plattformen.<br/>ARKIVFOTO: STATOIL/SCANPIX