– Vi må minste holde stengt i et par uker, sier Morten Thoen, eier av Smedsgården pensjonat i Hallingdal.

Jordraset som gikk natt til mandag, skled helt inn på tunet til pensjonatet, ifølge Aftenposten.no.

To familier på til sammen elleve gjester måtte evakueres fra Smedsgården etter at et 200-300 meter bredt jordras gikk mellom to ubebodde hus og stoppet på tunet utenfor Smedsgården pensjonat i Nesbyen i Hallingdal ved 2.30-tiden natt til mandag.

– Et gjesterom hadde hørt lyden av raset, men de andre gjestene, inkludert meg selv var i den andre enden av pensjonatet og hørte ikke noe. Selv har jeg oppholdt meg på pensjonatet hele tiden, men i dag tidlig valgte vi å flytte gjestene til et annet hotell nede i byen, sier Morten Thoen til NTB.

Ikke redd Pensjonateieren sier evakueringen foregikk uten dramatikk, og at gjestene tok det på en fin måte.

– Det var hele tiden en god tone mellom de ansatte og gjestene.

Mye våt jord, stein og kvist ligger nå utover tunet langs sørenden av bygningen. Det var først da Thoen kom utendørs at han forsto hva som hadde skjedd.

– Jeg tenkte ikke så mye. Bare at jeg måtte skaffe hjelp, og tok fatt på å ringe rundt og forsøke og skaffe meg oversikt over skadene.

Det har den siste tiden gått flere jordras i området. Til Smedsgården har eier Thoen fått flere besøk av folk som synes det er veldig leit med raset som har rammet pensjonatet.

– Jeg har ikke vært redd, men jeg føler meg maktesløs. Det er mest ubehagelig å måtte gjøre slike ting, når det man egentlig vil er å stå til tjeneste for gjestene sine som normalt.

Ingen skadd En time etter raset på Smedsgården gikk et større ras ved Alfarvegen, vel fire kilometer lenger sør, bare halvannen kilometer fra Nesbyen sentrum. I løpet av morgentimene ble åtte personer i tre bolighus evakuert herfra. Tre andre hus sto tomme.

– Ingen personer er skadd og ingen bygninger er tatt av rasene. Men det er åpenbart snakk om store vannskader. Dessuten er det grunn til å frykte flere ras. Jordmassene er våte etter store mengder regn de siste dagene, og terrenget er bratt, sier stabssjef Magne Rustad i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.

I løpet av mandagen er det varslet ytterligere nedbør. Mellom 10 til 15 millimeter regn er ventet over Nesbyen, opplyser politiet.

Sikrer fabrikkbygg Etter det andre raset ved Alfarvegen kunne det flere ganger høres rumling fra skråningen der raset hadde gått.

Det meldes også om at Sivilforsvaret er satt inn for å sikre fabrikkbygget ved Protan AS med sandsekker på grunn av høy vannføring i Hallingdalselva. (©NTB)