I slutten av september får EUs ministerråd en hel rekke anbefalinger om hvordan terrorberedskapen og — etterforskningen skal være, skriver Bergens Tidende.

— Rapporten vi leverer, vil beskrive etterforskningen etter Utøya-massakren og komme med flere generelle anbefalinger, sier Søren Pedersen, Europols pressesjef.

Europol er Den europeiske unions organisasjon for politisamarbeid innen kriminaletterretning. 50 personer har arbeidet blant annet med å analysere terrorsiktede Breiviks manifest. Fortsatt jobber deler av antiterrorgruppen i Europol med saken.

Anbefalingene vil blant annet dreie seg om hvordan landene samarbeider ved terroretterforskning over landegrensene, hvordan de kan fange opp potensielle trusler og hvordan politietterforskningen ble håndtert.

Ifølge Pedersen har hovedoppgaven til Europol vært å analysere de 1.500 sidene i manifestet for å finne eventuelle linker til eventuelle medsammensvorne.

Norsk politi har også samarbeidet med det verdensomspennende politisamarbeidet Interpol, FBI, engelske Metropolitan police og nordisk politi. Det er startet etterforskning både i Storbritannia, Sverige, Polen, USA og Malta.