• Denne saken er fra BTs papirutgave mandag, og er ikke helt oppdatert. Varg Vikernes ble pågrepet i løpet av natten, etter at avisen var trykket.

Den drapsdømte 30-åringen var på permisjon fra Berg fengsel i Tønsberg da han forsvant. Vikernes slapp ut av fengselet klokken 07.00 lørdag morgen, og skulle etter avtalen være tilbake samme kveld klokken 24.00.

Etterforskningen blir ledet av Politiet i Tønsberg, men patruljer i alle landets politidistrikter er bedt om å være på utkikk etter rømlingen. Varg Vikernes er også etterlyst internasjonalt gjennom Interpol.

Mor og kjæreste avhørt

— Vi har fått bekreftet at Vikernes har vært på adresse i Oslo, en adresse som tilhører noen i hans familie. Politiet undersøkte både den og andre adresser søndag, men uten hell, sier politiinspektør Torje Arneson ved Vestfold politidistrikt.

Politiet har ikke fått melding om noen observasjoner av bergenseren etter lørdag, og presiserer at de ønsker tips.

Både «Grevens» kjæreste og mor ble søndag avhørt av Politiet i Oslo. Det eneste av betydning som skal ha kommet frem under disse avhørene, er at Vikernes selv skal ha fortalt dem at han hadde permisjon til søndag klokken 15.00.

Overvåkingssjef Steinar Karlsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST.) i Hordaland vil ikke gå i detalj om hvilke sikkerhetstiltak som er iverksatt rundt personer i Bergen, nå som Vikernes er på frifot.

— Vi har orientert de som skal orienteres, og de blir fortløpende oppdatert om situasjonen. Noe utover det har jeg ikke lyst til å si, er Karlsens knappe kommentar.

Mønsterfange

Varg Vikernes fikk permisjon fra fengselet første gang i 2000, etter å ha oppført seg eksemplarisk bak murene i hele soningstiden. I august ble 30-åringen overført til soning i Berg fengsel, et fengsel med lavere sikkerhetsnivå. Porten kan av og til stå åpen, og fangene kan gå friere rundt på fengselets område.

— Vi ser alltid alvorlig på at domfelte ikke vender tilbake. Det er en svært uvanlig hendelse i Berg fengsel, sier daglig leder Kay Henning Sudland.

Han legger ikke skjul på at rømningen kan få konsekvenser for resten av Vikernes' fengselsopphold.

— Rammene er klare. Når permisjonsreglene blir brutt, får man ikke fullbyrde soningen ved Berg fengsel, sier Sudland, og legger til at Vikernes i dette tilfellet har begått et klart regelbrudd.

Kan ha rømt til utlandet

Varg Vikernes, tidligere kjent under artistnavnet «Count Grischnackh» (derav kallenavnet «Greven»), ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for knivdrap på musikerrival Øystein «Euronymous» Aarseth, samt tre kirkebranner. Bergenseren har en samlet gjeld på rundt 23 millioner kroner etter kirkebrannene.

Medieoppstyret rundt Vikernes førte til stor interesse for enmannsbandet hans, Burzum, en interesse som fortsatt lever i beste velgående ti år etter.

Mange av «Grevens» hengivne fans på internett reagerte i går med noe som best kan beskrives som gledessjokk. «Dette er fantastiske nyheter! Varg er en fri mann!!!» skriver en begeistret gjest på et diskusjonsforum for Burzum-fans, hvor det var stor aktivitet i går kveld.

Andre spekulerer i om Vikernes kan ha rømt utenlands, en tanke som også har slått politiet. Grunnleggeren av Burzum har store tilhengerskarer iblant annet Tyskland og USA.

— Vi ser den muligheten, men vi har ingen konkrete opplysninger som går i den retning, sier politiinspektør Torje Arneson.

PÅ RØMMEN: Varg Vikernes, her fotografert i Oslo tingrett i 1997, returnerte ikke som avtalt etter permisjon fra fengselet lørdag, og er nå etterlyst verden over gjennom Interpol.<p/> ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND.