— Dette er en mann som kom inn i området i det aktuelle tidsrommet fredag, og som forlot området i det samme aktuelle tidsrommet, sier politiinspektør Einar Aas i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

Mannen skal ha kommet ned fra skogsområdet ved Solstadlia i Asker og haiket videre med en kvinnelig bilist fredag morgen. Han skal ha bedt om å bli satt av ved en bussholdeplass like ved en HydroTexaco-stasjon i Kirkeveien ovenfor E18 og Holmen.

— Vi ber ham om å kontakte politiet, sier Aas. Mannen har ikke status som mistenkt i saken, men blir ansett for å være et vitne.

Rasisme hovedteori

Basert på en forholdsvis anselig mengde tips og vitneobservasjoner har teorien om at skuddene mot Hvalstad mottakssenter i Asker var rasistisk motiverte trådt stadig tydeligere fram for etterforskerne. Asylmottaket er omstridt og beboere der har flere ganger vært i konflikt med lokalbefolkningen. Fredag smalt det. Flere skudd ble avfyrt mot bygningene til mottaket.

— Ut fra hva som faktisk har skjedd i denne saken, er det en hovedteori for oss at dette er rasistisk motivert, sier Aas.

— Vi tror ikke nødvendigvis at skuddene var ment for akkurat den personen som ble truffet, men vi tror de var ment for bygningene til mottaket, sier han. Politiet mener å vite hvor skuddene ble avfyrt fra.

Utenfor livsfare

Tilstanden til en 16 år gammel, somalisk gutt var mandag ettermiddag bedre etter at han i helgen gjennomgikk flere operasjoner på Ullevål universitetssykehus. Han ble livstruende skadd da et prosjektil fra et grovkalibret våpen boret seg gjennom brakkeveggen og traff ham i magen mens han lå i sengen sin og sov.

I tillegg til dette prosjektilet er det funnet ytterligere to prosjektiler i bygningene som ligger på asylmottakets område. Aas bekrefter at det er gjort flere interessante, tekniske funn og at disse kommer til å gjennomgå grundige tekniske undersøkelser.

Viktige undersøkelser

Gjennom ballistiske undersøkelser er kriminalteknikere i dag i stand til å finne spor og merker blant annet etter våpenets tennstift på tomhylser og rotasjonsspor på prosjektiler. Forskjellige våpen avsetter helt unike merker i hylser og prosjektiler, noe som kan sette etterforskerne i stand til å i nøyaktig hvilket våpen som er blitt avfyrt.

— Jeg er naturligvis vis svært hemmelighetsfull på dette stadiet, av hensyn til etterforskningen. Dette er nok en litt kjedelig fase for dere i pressen, men ikke for oss i politiet, sier Aas.