Frp og H lanserte mandag åtte hovedprosjekter for Norge de neste årene. Erna Solberg sa regjeringspartnerne så dette i et «generasjonsperspektiv». Ikke ett av de åtte områdene var verdens klima— og miljøproblemet. Ikke godt nok, mener KrF.

— Det burde det helt klart vært. På det området må vi bidra i Stortinget, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Kvepper litt

Han har så vidt fått skumlest avtalen når BT snakker med han.

— Dette var mer omfattende og detaljert enn jeg hadde forventet. Her er mange saker vi ikke diskuterte i Nydalen, men når jeg ser helheten så er dette en godt balansert regjeringserklæring. Det skremmebildet som de rødgrønne har prøvd å tegne finner jeg ikke helt her.

Selv om han ikke skremmes, så medgir Hareide at han kvepper til på en del områder.

— Da spesielt på distrikts- og landbrukspolitikken. Og på et viktig område som bistandspolitikken må vi flere tiår tilbake for å finne en regjering som ikke målfester størrelsen og har tydelige prioriteringer på det området.

Må gjøre jobben

Venstre-nestleder Terje Breivik mener samarbeidsavtalen med dem og KrF er godt ivaretatt. Kritikken fra Lysbakken svarer han slik på:

— Denne erklæringen er et tydelig signal om at Venstre må gjøre jobben sin fra Stortinget og passe på at klima blir prioritert. Det er en klar arbeidsordre til oss, dette.

Hareides opplevelse av regjeringserklæringen, er at den utelukkende handler om Norge og utfordringene som skjer innenfor grensene.

— Jeg kunne tenkt meg at et av satsingsområdene handlet om Norges plass i den internasjonale verden. Her ville man fått plass til klima- og bistandspolitikk. De borgerliges satsinger er veldig dimensjonert rundt vårt land.

Greit med alkohol

Han reagerer ikke veldig på de forslagene innenfor alkoholpolitikken som skisseres. Blant annet vil H og Frp ha lengre åpningstider på Vinmonopolet, samt mer alkoholsalg fra gårder.

— Hovedlinjene i alkoholpolitikken skal fortsatt ligge der. Noen av områdene de peker på, vil gi en liten liberalisering, uten at jeg vil dramatisere dette. Litt gårdssalg er ikke en stor utfordring. Når vi vet hvor Høyres og Frps primærstandpunkt ligger, så synes jeg dette er bra.

At Solberg sa de ikke hadde landet på hvilke butikker som skal være søndagsåpne, oppfatter Hareide som en invitasjon til dialog i Stortinget.