Natt til onsdag 22. august ble den hjemmesnekrede sykkelen til Sven Erik Amundsen stjålet fra togstasjonen i Bergen. Han hadde festet sykkelen til stativet med en forsikringsgodkjent lås.

— Jeg kom med toget klokken 07.50. Da var sykkelen borte og låsen lå avklipt på bakken. Det er gjerne ikke det lureste stedet å plassere sykkelen, men jeg stolte på sykkellåsen som jeg betalte en betydelig sum for, sier Amundsen til bt.no.

Han har lagt ned utallige timer i å bygge opp sykkelen.— Først fjernet jeg lakken fra en eldre aluminiumsramme, så pusset jeg den ned med superfint sandpapir før jeg polerte hele rammen for hånd. Deretter bygget jeg den opp igjen med selvvalgte komponenter til en såkalt Singlespeed sykkel. Bare delene kostet rundt 8-9.000 kroner. Arbeidet som er lagt ned er mange, mange timer, sier HiB-studenten.

Lette i Nygårdsparken

Ifølge Falck sykkelregister anmeldes ca. 55.000 sykkeltyverier årlig i Norge. De anslår at om lag 150.000 sykler blir stjålet hvert år på landsbasis.

— Noen tar sykler for å komme seg fra A til B, andre stjeler for å selge dem. Noen som kjører rundt i store varebiler og stjeler sykler, så det forsvinner veldig mange sykler, sa operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt til BT tidligere i sommer.

I juli skrev BT om en handlekraftig sykkeleier som fant igjen sin nylig stjålne sykkel blant narkomane i Nygårdsparken.

Amundsen tenkte på denne saken da han oppdaget at sykkelen hans var borte.

— Jeg gikk opp til Nygårdsparken og så meg rundt, men fant den ikke. Det var tidlig på morgenen og det var ikke folk der, sier han.

Frykter organisert kriminalitet

Tall BT samlet inn i fjor, viser at det i snitt stjeles anslagsvis 16 sykler hver dag i Bergen i sommerhalvåret. Mindre enn ett av hundre sykkeltyverier i hovedstaden ble oppklart av politiet i fjor.

— Det må være noe organisert kriminalitet i og med at det er så mange sykler som blir stjålet. Det er ingen som går med en avbiter i lommen. Låsen jeg brukte var ganske kraftig, men den har de tydeligvis klippet over uten store problemer, sier Amundsen oppgitt.

Han har meldt sykkelen hans stjålet til politiet, men forventer ikke at det vil oppklare saken med det første, selv om politiet skal ha sikret seg bilder fra overvåkingskameraet som kan ha fanget opp sykkeltyven.

— Jeg er en student på HiB og sykkelen var mitt eneste fremkomstmiddel. Ettersom sykkelen har et ganske unikt utseende kan det jo hende det vil hjelpe å få et bilde i avisen, håper Amundsen.

ETTERLYSER SYKKEL: Sven Erik Amundsen frykter at det er en kriminell bande som står bak de mange sykkeltyveriene.
PRIVAT