— Når en har gjort en feil, og det har en jo innrømmet å ha gjort, så er det vanlig folkeskikk å rydde opp. Vi er mennesker alle sammen. Alle klarer å sette seg inn i de skjebnene til disse barna, sier Laila Reiertsen (Frp), som reagerer på norske myndigheters håndtering av Shaimaa-saken.

SENDT UT: Shaimaa (11) ble sendt ut av landet i fjor.
HÅVARD BJELLAND

Denne uken ble det kjent at huset der tiåringen bodde sammen med mor og tre søsken, var blitt ødelagt denne uken, og det mest sannsynlig av bomber. På under et halvt år har Shaimaa gått fra en trygg tilværelse som skoleelev i Lillesand til et liv på flukt i det krigsherjede Jemen.

Shaimaa hadde bodd syv år i Norge da hun og familien ble uttransportert av politiet i november i fjor.

Medmenneske

Her hjemme skaper den siste tids utvikling i Jemen ny aktualitet rundt KrF og Venstres krav om at utsendte barn i 2014 må få prøvd saken sin på nytt. Reiertsen mener det bør være en smal sak å gå med på dette. Men ikke alle i Frp synes det er like enkelt — noe som trolig er hovedårsaken til at regjeringens løsning har drøyet. Blant annet har Line Miriam Sandberg (Frp), fylkesråd i Troms og ektefelle til nestleder Per Sanderg, uttalt at Frp bør gå ut av regjering hvis Hareide får det som han vil. Også Frp-profilene Carl I. Hagen, Christian Tybring Gjedde og Jan Arild Ellingsen har advart mot å gi etter.

  • Hva tenker du om Jan Arild Ellingsens uttalelser til BT om at «det vil være som å kjøre en kniv i ryggen på oss» hvis en tvinger justisminister Anders Anundsen til å hente noen av barna tilbake?

— Vet du hva. Det der får han stå for selv, sier Reiertsen og legger til:

— Jeg er ikke av den mening. Jeg klarer å være et medmenneske. Kanskje flere bør ta akkurat det innover seg, sier Reiertsen.

Lengeværende foreldre

— Din partikolleger har pekt på at alle asylbarna som er blitt sendt ut hadde avslag på sine søknader om oppholdstillatelse - og at det derfor er feil å la dem få prøve saken på nytt?

— Jeg skjønner jo det, men når det gjelder barn og sånne ting, så tenker jeg litt annerledes. Vi snakker jo så høyt om barnas beste. Dette er små individ som ikke er skyld i noe. Da synes jeg vi skal ta frem en ekstra raushet. Voksne klarer seg alltid, men ungene kan du ikke klandre.- Christian Tybring-Gjedde sier han foretrekker begrepet lengeværende foreldre fremfor lengeværende barn?

— Det får han stå for. Så er vi kanskje ikke enig med alle i eget parti.

Protest på Twitter

Laila Reiertsen gjorde sitt syn først kjent på Twitter i dag. Til en kommentarartikkel fra Frøy Gudbrandsen om Shaimaa tvitret hun følgende: «Forventer at både mennesker og regjering som innrømmer feil, ordner opp!»

Frp-politikerne Morten Myksvoll og Sara Berge Økland retweetet kommentaren hennes kort tid etterpå.

Reiertsen som i forrige periode møtte først på Stortinget, og som nå er vararepresentant, legger ikke skjul på at Shaimaa-saken opprører henne.

— Det er trist lesning rett og slett . Du får det så forferdelig rett på når du ser hvilke situasjon de er i. Du tenker hva kunne en gjort annerledes. Jeg forstår at Hareide reagerer.

At det i følge Aftenposten bare er 28 unger som vil få prøvd saken sin på nytt, hvis KrF og Venstre får det som de vil, gjør henne enda mer opprørt.

— Det er ikke snakk om tusenvis av mennesker dette her. Det er et lite antall. Det må være enkelt å finne ut av.